Hlavní obsah

Čtvrtina firem zvažuje přesun do ciziny kvůli daním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrtina českých společností zvažuje přesun svého sídla do zahraničí. Vedou je k tomu zejména daňové důvody. Firmy jsou však nespokojené i s nepřehledností a nesrozumitelností zákonů nebo špatnou vymahatelností práva. Vyplývá to ze společného průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků a Podnikatelského inkubátoru při VŠE v Praze.

Článek

"Přes 80 procent firem považuje daně v Česku za vysoké a statistiky jim dávají za pravdu," uvedl ředitel Podnikatelského inkubátoru Miroslav Křížek s tím, že podle poslední zprávy Eurostatu je sazba daně z příjmů v ČR nejvyšší ze všech nových členů Evropské unie.

Ministerstvo financí předpokládá, že české firmy o přesunech do zahraničí přestanou uvažovat poté, co příští rok vstoupí v platnost vládní reforma veřejných financí.

"Daňové zatížení právnických osob v České republice podle našich odhadů klesne v příštím roce zhruba o 9,3 miliardy korun, o rok později o 23,8 miliardy a v roce 2010 o 34 miliard korun," řekl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Po schválení reformy veřejných financí se daň z příjmu sníží

Odhady podle něj vycházejí z aktuální metodiky, která odvody přiřazuje k roku, kdy daňová povinnost vznikla, nikoli k roku následujícímu, kdy se daně stanovují a hradí. Vládní reforma sníží daň z příjmu právnických osob z nynějších 24 procent na 21 procent v příštím roce, na 20 procent v roce 2009 a na 19 procent v roce 2010.

Podniky v některých evropských zemích odvádějí státu více, například v Německu v současnosti platí ze svých zisků daň 39 procent, kterou chce ale vláda od příštího roku snížit zhruba na 30 procent. V západní Evropě jsou firemní daně nejnižší v Irsku, kde je sazba 12 procent. Českou legislativu považuje podle průzkumu za nepřehlednou 92 procent respondentů a 85 procent jí nerozumí.

Za vůbec neproblematičtější oblast má 35 procent dotázaných právě daně, takřka pětina hodnotí jako nejvíce problematickou oblast pracovního práva a 15 procent občanskoprávní oblast. Z jednotlivých zákonů je podle podnikatelů a společností nejvíce problémový zákon o daních z příjmů (36 procent), zákoník práce (22 procent) a obchodní zákoník (14 procent).

Zásadní nespokojenost s vymahatelností práva

Celých 93 procent dotázaných je nespokojeno s vymahatelností práva. "Množství legislativy spojené s podnikáním je enormní a značně nepřehledné, podnikatelům často nezbývá nic jiného, než se řídit zdravým selským rozumem a čekat, co odhalí kontrola," poukázala generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová.

Podle Jakoba by zjednodušení a zpřehlednění daňové legislativy měly přinést nové zákony, které na ministerstvu financí vznikají v rámci expertní skupiny. Zdlouhavost rozhodnutí i těch nejjednodušších soudních sporů podle Svobodové ve svých důsledcích zapříčiňuje mnohdy i druhotnou platební neschopnost malých a středních podnikatelů, jejímž důsledkem jsou vyhlášené úpadky, respektive minimálně dočasná nemožnost pokračování v podnikatelské činnosti.

"Stát se zároveň za chybná rozhodnutí svých zaměstnanců neomlouvá, nepostihuje je a ani neodškodňuje postiženého podnikatele, protože mu to žádný zákon neukládá," upozornila. Někteří podnikatelé věří, že se situace v blízké době změní. Od chystaných legislativních změn v oblasti daní například očekává 32 procent respondentů zlepšení.

Téměř polovina firem si však myslí, že půjde jen o nevýznamné změny. Zhoršení pak očekává 19 procent dotázaných. Větší skepsi cítí firmy k chystaným reformám jako celku. Zlepšení od nich očekává jen 21 procent respondentů, 27 procent se bojí zhoršení. Okolo 47 procent dotázaných si myslí, že se situace po reformách výrazně nezmění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám