Hlavní obsah

Benzín zdraží kvůli biolihu o padesátník

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Motoristy čeká od ledna další nepříjemná zpráva. Vzhledem k rostoucím cenám ropy podraží již do Vánoc nejprodávanější Natural 95 až k 32 korunám, o pár dní později pak přijde další rána. Kvůli povinnému přimíchávání biolihu do benzínu vzrostou od ledna ceny o dalších 50 haléřů za litr.

Článek

Není však vyloučeno, že Natural podraží ještě více. U nafty, kde se přimíchává metyelster řepkového oleje (MEŘO) od září, stoupla totiž cena o více než 70 haléřů, tedy mnohem více, než bylo očekávaných 40 haléřů na litr.

"Cena metylesteru, který se do nafty přimíchává, se přitom s rostoucí poptávkou z rafinérií zvyšuje. Obdobně zřejmě bude zdražovat i biolíh," uvedl Václav Pražák z České rafinérské.

Zdražení Naturalu o padesátník od ledna očekává Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Přimíchávání biolihu do benzínu však zatím provázejí legislativní nejasnosti. Distributoři a výrobci čekají na změny několika zákonů a prováděcích vyhlášek. Není zcela jasné, jaký typ lihu se bude přimíchávat či jaký bude způsob vykazování a evidence. Podle Pražáka chybí například novela zákona o lihu, zákona o spotřebních daních či zákona o pohonných hmotách.

Od ledna 2008 bude muset veškerý motorový benzín dodaný během kalendářního roku na trh obsahovat minimálně dvě procenta biosložky. Konkrétní litr pohonné hmoty ale může obsahovat až pětiprocentní podíl biosložky. Například vzorky odebrané v prodejní síti Benzina obsahovaly od 2,2 do 4,5 procenta MEŘO v motorové naftě.

Od roku 2009 se podíl biosložky povinně zvýší na 4,5 procenta u nafty a 3,5 procenta u benzínu. Biopalivo přimíchávají rafinérie, distributoři, dovozci a majitelé daňových skladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám