Hlavní obsah

Vládní komise doporučila stavbu dalších jaderných bloků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Česko musí začít uvažovat o novém jaderném zdroji energie. Vyplývá to z předběžné analýzy vládní komise pro posouzení energetických potřeb ČR. Země podle ní nemá dost možností k využití obnovitelných zdrojů a aby zůstala soběstačná, musí hledat jiná řešení.

Článek

Na středečním semináři o energetice v Brně předběžný názor komise představil předseda Akademie věd ČR Václav Pačes, který je zároveň předsedou odborné komise. Vláda přitom v programovém prohlášení uvádí, že nebude plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků.

V Česku zatím fungují dvě jaderné elektrárny - v Dukovanech a v Temelíně. Pokryjí spotřebu asi třetiny Česka. Do budoucna by se měl tento podíl zvýšit, soudí někteří odborníci. Obnovitelné zdroje mají kapacitu jednotek terrawatthodin, ČR ale spotřebuje ročně elektřinu v desítkách terrawatthodin a do budoucna to nebude méně, spíš naopak, míní Pačes.

ODS a zelení se neshodnou v názoru na atom

Nové jaderné zdroje preferuje i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS). Naopak koaliční Strana zelených rozšíření jaderné energetiky odmítá. Předseda republikové rady a expert na energetiku zelených Dalibor Stráský považuje prezentaci za unáhlenou.

Experti ze společnosti EGÚ Brno doporučují vybudovat kolem roku 2020 dva bloky v jaderné elektrárně Temelín o celkovém výkonu 1200 megawatt. "Ten krok musíme udělat," soudí o nových jaderných zdrojích předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Doplnil ale, že ani množství nových zdrojů v ČR nemůže zajistit příznivé ceny elektřiny. Ke stejnému názoru na nové zdroje se musí přiklonit celá Evropská unie, míní Fiřt.

Na potřebu nového jaderného bloku upozornili už loni na stejné akci Jiří Feist ze společnosti ČEZ. Pokud chce Česko zabránit nedostatku elektřiny přibližně v roce 2020, mělo by už nyní rozhodnout o případné výstavbě dalších jaderných reaktorů, uvedl tehdy.

Komise vydá definitivní stanovisko příští rok

Pačes upozornil na to, že prezentuje pouze předběžné stanovisko. Komise složená z předních českých odborníků funguje od května, teprve před 14 dny ale dostala od státu peníze na svoji práci. Výsledný materiál o energetické budoucnosti státu předloží vládě v červnu 2008. Podle harmonogramu práce komise zatím nebyly ustaveny ani pracovní týmy, s odbornou debatou se počítá do konce příštího roku, doplnil Stráský.

Pačes je zmiňován jako jeden z možných kandidátů pro volbu prezidenta v příštím roce. I o jeho kandidatuře zelení vyjednávají s lidovci a sociálními demokraty. Téma výběru kandidátů chce republiková rada zelených otevřít na zasedání příští neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám