Hlavní obsah

Důchody příští rok vzrostou o 346 korun

– PRAHA

Vláda v pondělí rozhodla o zvýšení důchodů průměrně o 346 korun měsíčně. Průměrná penze tak v lednu dosáhne 9111 korun. Podle opozice a odborů je navrhované zvýšení příliš nízké, protože důchodcům nedorovná dopady reformy veřejných financí.

Článek

Důchod se skládá ze dvou částí - pevné a procentní. Pevná část je pro všechny stejná. Od ledna se zvedne z 1570 na 1700 korun. Procentní výměra, která se vypočítává podle výdělků a odvodů člověka, se zvýší v průměru o tři procenta.

Přidávat se bude stejně staro- i novodůchodcům, tedy lidem, kteří šli do penze buď před koncem roku 1995, nebo po něm. Kabinet také rozhodl o tom, že se o tři procenta zvýší příplatky k důchodům pro odbojáře a vězně komunismu.

Zhoršení životní úrovně nehrozí, tvrdí Nečas

Opozice upozorňuje, že reforma zavádí například zvýšení DPH z pěti na devět procent. Snížená sazba se přitom vztahuje na potraviny, léky či veřejnou dopravu.

Podle Nečase ale bude přidání 130 korun k pevné části penze vyšší, než by měly být předpokládané výdaje spojené s růstem cen kvůli vyšší DPH. Podle propočtů ministerstva by senior měl kvůli daňovým změnám vydat měsíčně asi o 115 korun víc.

Podle odborářů ale výpočet nezohledňuje další výdaje, jako jsou například zaváděné poplatky u lékaře. Také někteří analytici odhadují růst výdajů důchodců zhruba na šest procent, a to bez zdravotnických poplatků. Se zdražením energií, ekologickými daněmi a dalšími změnami by prý plánované zvýšení o 346 korun mohlo výdaje dorovnat.

Nečas ale tvrdí, že penzistům zhoršení životní úrovně nehrozí. Už dříve slíbil, že pokud to bude nutné, bude zvýšené výdaje kompenzovat další valorizace v roce 2009.

Vláda dá na důchody 298 miliard

Zvýšení penzí si vyžádá 11,66 miliardy korun. Na důchody by podle navrhovaného rozpočtu, který schválila vláda, mělo putovat celkem 297,9 miliardy korun. Tato suma nepřipadá jen na penze starobní, ale také na invalidní a pozůstalostní.

Nečas po pondělním jednání vlády připomněl, že vláda v reformě financí ponechala pouze jednu automatickou valorizaci, a to právě důchodů. U ostatních sociálních dávek ji zrušila. Penze mají ze zákona pravidelně narůstat o zvýšení cen v minulém roce a o jednu třetinu růstu mezd.

Nový Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu

Vláda též odsouhlasila Nečasův návrh na zřízení jediného úřadu, který by měl od roku 2009 pod sebe sjednotit agendu nezaměstnaných, vyplácení sociálních dávek i ochranu dětí. Národní úřad pro zaměstnanost a sociální správu a jeho pobočky by měly vzniknout z nynějších úřadů práce. Proti tomuto záměru vystupují kraje. Nečas novinářům řekl, že s nimi bude při přípravě zákona diskutovat.

Podpory v nezaměstnanosti nyní vyplácejí úřady práce. Dávky v hmotné nouzi a dávky sociální péče, příspěvky na péči pro postižené či seniory a ochranu dětí mají na starosti krajské a obecní úřady.

Reklama

Související témata:

Související články

Na jednoho důchodce platí 2,5 zaměstnance

Na každého důchodce v České republice připadá 2,5 zaměstnaných lidí, kteří jim přispívají na důchod. Podle České správy sociálního zabezpečení bylo v Česku...

Nečas plánuje důchodcům přidat 346 korun

O 346 korun měsíčně by si měli v příštím roce polepšit lidé pobírající starobní důchod. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek oznámil,...

Výběr článků

Načítám