Hlavní obsah

Banky ve střední Evropě stále rychle zvyšují zisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V letech 2007 až 2009 by měly zisky středo- a východoevropských bank růst meziročně v průměru o 15,3 procenta. Uvedla to studie finanční skupiny UniCredit. Výjimkou bude ČR a Maďarsko, kde zisky bank porostou o šest, respektive sedm procent.

Článek

Největší nárůst zisků experti UniCredit odhadují v Rusku, a to v průměru o necelých 20 procent. Vysokých zisků by banky měly dosahovat rovněž v Bulharsku a Polsku. V loňském roce stoupl hrubý zisk bank v Bulharsku, ČR, Chorvatsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Turecku a Rusku o třetinu na 27,5 miliardy eur.

V nejbližších letech by měl rovněž růst objem bankovních a úvěrových obchodů. "Tento růst bude tažen hlavně procesem ekonomického dohánění Západu, v jehož rámci se bude zvyšovat standard obyvatelstva," uvádí studie. V nejbližších třech letech by tak v regionu měl objem úvěrů růst 29procentním tempem. Nejsilněji by tak mělo být v Rusku a na Ukrajině.

Postkomunistické Evropě dominují mezinárodní banky

Bankovnímu trhu v zemích střední a výhodní Evropy nadále dominují mezinárodní banky. Loni jejich podíl v těchto zemích, kromě Ruska, Turecka a Ukrajiny stoupl na 82 procent ze 78 procent v roce 2005. "Vzhledem k tomu, že v "zavedených" zemích střední a východní Evropy zbývá už jen málo privatizačních a akvizičních příležitostí, přesouvá se pozornost mezinárodních investorů postupně dále na nové trhy jako například, Rusko, Ukrajina, Gruzie nebo Kazachstán," uvádí studie.

Podle ní je totiž v Rusku, Turecku a na Ukrajině podíl mezinárodních bank nejmenší v regionu, a proto lze očekávat další konsolidaci trhu.

Více než čtvrtinu celého bankovního trhu v regionu kontroluje několik nadnárodních skupin. Největší je podle studie italská skupina UniCredit následovaná druhou Erste Bank a třetí Raiffeisen International.

Velké banky Čechům nepatří

V České republice patří velké bankovní domy mezinárodním bankovním skupinám. ČSOB ovládá belgická KBC, Českou spořitelnu rakouská Erste Bank, Komerční banku francouzská Société Générale a HVB Bank spolu se Živnostenskou bankou italská UniCredit.

Čechům zůstaly v rukou pouze malé  banky. Loni převzala jednu z mála bank s tuzemským vlastníkem - eBanku - Raiffeisen International.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám