Hlavní obsah

Firmu Petrof zažaloval její americký distributor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká společnost Geneva International Corporation (GIC) v pondělí podala žalobu na českého výrobce pian a klavírů Petrof. Ve středu o tom informoval zástupce GIC John Elliott. Americký podnik se v žalobě domáhá blíže nespecifikované náhrady škod, které mu prý vznikly tím, že v USA nemůže piana české firmy prodávat. Český výrobce se brání a sám podal žalobu na svého distributora.

Článek

"V žalobě vysvětlujeme, proč piana vyrobená v České republice letos nejsou dostupná americkým distributorům," uvedl Elliott. Geneva International má prý exkluzivní práva na prodej pian Petrof v USA a všechna práva ke značce Petrof až do roku 2013, tvrdí Elliott.

Zástupci společnosti Petrof zhruba před měsícem sdělili, že firmě Geneva International Corporation vypověděli smlouvu. GIC podala v březnu na Petrof návrh na konkurz, který hradecký krajský soud zamítl.

Petrof: GIC nám dluží až 80 miliónů

Petrof, který návrh na konkurz označil za šikanu pro smyšlenou pohledávku, také podal na GIC arbitrážní žalobu za odebrané a nezaplacené nástroje v loňském roce v ceně 134 000 amerických dolarů.

"Dále vyčíslujeme škody, které návrh na konkurz ze strany GIC Petrofu způsobil. Odhad činí 60 až 80 milionů korun," řekl dříve právní zástupce Pavel Vidura. Náhradu škod Petrof hodlá uplatnit i u soudů v USA.

GIC se nyní v žalobě domáhá soudního příkazu, který by okamžitě zastavil dovoz pian Petrof k těm distributorům, kteří nejsou smluvními partnery GIC, uvedl americký podnik.

Američané chtějí vyrábět v Asii levné kopie, obává se Petrof

Návrh na prohlášení konkurzu podal Earl Matzkin, prezident firmy Geneva International Corporation. Jednatelka společnosti Zuzana Ceralová-Petrofová už dříve uvedla, že za návrhem je Matzkinův záměr vyrábět pod značkou Petrof piana v Asii.

Společnost Petrof byla založena v roce 1864 a je největším výrobcem svého druhu v Evropě. Petrof jmenoval firmu GIC svým exkluzivním distributorem v roce 1985, píše se ve zprávě americké firmy. V prvním čtvrtletí se však do USA dovezlo pouze 21 pian Petrof.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám