Hlavní obsah

Německo chce o emisích jednat s federálními státy USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německo si v ochraně klimatu už příliš neslibuje od vlády USA, která se brání závazným ekologickým cílům. Chce se dohadovat se zainteresovanými americkými státy a zajistit tak, aby se propojil budoucí americký a již fungující evropský obchod s povolenkami, které firmám stanovují strop vypouštění oxidu uhličitého (CO2). O víkendu o tom informoval německý tisk s odvoláním na zdroje ministerstva zahraničí.

Článek

Cílem záměru je vytvořit velký společný trh s emisními limity. V zájmu globální ochrany klimatu si Berlín přeje, aby Evropská unie a USA jako největší producenti takzvaných skleníkových plynů převzali také rizikový kapitál v politice ochrany ovzduší.

Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se snaží, aby transatlantický trh s emisemi CO2 vznikl nejpozději do roku 2012. Dokud neexistuje jednotný americký trh, mohl by podle listu Financial Times Deutschland začít obchod s povolenkami s Kalifornií a dalšími americkými státy. Steinmeier o tom chce brzy mluvit s kalifornským guvernérem Arnoldem Schwarzeneggerem, možná už za své srpnové cesty na západní pobřeží USA.

Němci soudí, že EU a Spojené státy musejí vůdčí roli převzít z politických, hospodářských i morálních důvodů, protože jinak nebude možné přesvědčit velké rostoucí ekonomiky Čínu a Indii o ekologických cílech. Zároveň se Berlín chce vyhnout znevýhodňování evropských firem. V samotných USA roste politický tlak před prosincovou světovou konferencí o ochraně ovzduší na Bali. Němci sázejí i na to, že prezident Bush bude v úřadu jen do konce roku 2008 a všeobecně ztrácí doma podporu.

Propojení si přeje i Schwarzenegger

V USA nyní vznikají dva regionální systémy obchodování s emisemi. Od 1. ledna 2009 chce trh otevřít devět států na severovýchodě včetně New Yorku a New Jersey. Na západě se chce domluvit Kalifornie s pěti dalšími státy. Schwarzenegger se zasazuje o obchod v celých USA a o propojení se systémem v EU, i když dosud nefunguje zcela příkladně.

Obchod EU s emisemi omezuje vypouštění CO2 do určitých stropů a cílem je bojovat s globálním oteplováním. Podniky získávají povolenky, které ale mohou prodat, pokud svou efektivností nevyčerpají limity vypouštění škodlivin. Když naopak některý znečišťovatel překročí povolené emise, musí si dokoupit další povolenky.

Reklama

Výběr článků

Načítám