Hlavní obsah

ČOI objevila v obchodech nebezpečné svítidlo Santa Claus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na českém trhu se prodává nebezpečné elektrické svítidlo. Je ve tvaru sošky Santa Clause a může způsobit úraz elektrickým proudem či požár. Výrobek objevila Česká obchodní inspekce (ČOI).

Článek

"Odebraný vzorek lampičky posoudil Elektrotechnický zkušební ústav Praha. Z jeho posudku vyplývá, že zjištěné nedostatky jsou závažné a neodstranitelné, hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem a požáru," varuje mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Asi jeden metr vysoké svítidlo není mechanicky odolné a jeho sklo se při zkoušce rozbilo, má rovněž vadné vodiče. Navíc postrádá povinné značení a návod. "Nebyly na něm uvedeny žádné, ani základní technické údaje, chybělo povinné označení CE (musí mít každý výrobek uváděný na trh zemí EU, pokud se na něj vztahují direktivy EU - pozn. Novinky) i země původu a osoba zodpovědná za výrobek," uvádí ČOI.

Nebezpečného Santu Clause objevili inspektoři v Českých Velenicích, není však vyloučeno, že se prodává i v dalších městech. Lidem, kteří si svítidlo již koupili, Fléglová doporučila jej prodejci vrátit.

Reklama

Výběr článků

Načítám