Hlavní obsah

Transparency volá po černé listině korupčníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Firma usvědčená z korupce při získání veřejných zakázek by se měla dostat na černou listinu, která by podobné hříšníky evidovala. Navrhuje to organizace Transparency International (TI), podle níž by toto opatření pomohlo boji s korupcí v Česku. Firmy na černé listině by se pak nemohly určitou dobu dalších tendrů účastnit.

Článek

"Účelem těchto listin je přispět k pročištění trhu, ochraně veřejných financí a zprůhlednění veřejných zakázek," uvedl David Ondráčka z TI. Z evropských zemí využívají černé listiny například Německo, Nizozemsko nebo Velká Británie.

Černé listiny již v Česku fungují, ale jen lokálně jako vlastní iniciativa například městských úřadů. "Navrhujeme, aby se z toho stalo pravidlo, v rámci kterého by se informace sdílely," uvedl Ondráčka.

Podle výzkumu agentury GfK pro TI mezi 120 firmami a 40 zadavateli veřejných zakázek vyplývá, že přes 80 procent z nich se zavedením černých listin souhlasí. Na seznam by ovšem měly být zařazeny pouze firmy usvědčené z korupce, nikoli pouze podezřelé.

V zahraničí se dostanou podle Ondráčka na listinu i společnosti, které jsou pouze podezřelé. Například Nizozemsko prověřuje firmy, které spolupracují s veřejným sektorem. "Stačí pochybnosti o jejich chování a jsou na listinu zařazeni," uvedl s tím, že u nás je takto přísné sledování zřejmě nemožné. Navíc v ČR komplikuje podle TI situaci fakt, že například na rozdíl od Rakouska nebo Maďarska neexistuje trestní odpovědnost právnických osob.

Korupce v Česku stále bují

Podle zprávy TI z loňského listopadu se míra korupce v Česku v roce 2006 proti předchozímu roku zlepšila, přesto země v rámci EU dál patří k nejhorším. Organizace zařadila Česko mezi více než desítku zemí, v nichž se index korupce zlepšil nejvíc. V roce 2005 byla ČR se 4,3 bodu s Namibií, Slovenskem a Řeckem na 47. místě. Loni se díky 4,8 bodu umístila o příčku výše.

I na Transparency International však dopadl nepříjemný stín. Pražská policie prověřuje státní dotaci, kterou v roce 2001 dostala její česká pobočka. "Zatím nebyl nikdo obviněn, úkony trestního řízení byly zahájeny pro podezření z úvěrového podvodu," řekl počátkem června mluvčí pražské policie Petr Bernášek.

Policejní prověřování souvisí s 30miliónovou dotací, kterou dostala TI od ministerstva financí. Šlo o bezúročnou půjčku, z níž ale organizace údajně vrátila státu jen polovinu. Peníze TI dostala na pořádání mezinárodní protikorupční konference.

Organizace tvrdí, že vše vyúčtovala a má na to potvrzení ministerstva. Podle ministra financí ale společnost vrátila peníze po zákonné lhůtě. Ministr Miroslav Kalousek řekl, že TI část prostředků zneužila minimálně tím, že je neoprávněně dlouho zadržovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám