Hlavní obsah

Nebudete mít na důchody, varuje Světová banka

– WASHINGTON

Země střední a východní Evropy sice zažívají silný hospodářský vzestup, číhá však na ně velké nebezpečí - rychlé stárnutí populace. Důchodců v těchto zemích přibývá tak vysokým tempem, že za 20 let tyto státy nebudou mít na penze a sociální systém se zhroutí. Uvádí to zpráva Světové banky (SB).

Článek

Stárnutí obyvatelstva je podle zprávy problém na celém světě, ale ve střední a východní Evropy přibývá penzistů rychleji než jinde. "Do roku 2025 bude mít řada zemí ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu populaci, která bude patřit k nejstarší na světě," tvrdí zpráva.

V Česku by se podle Českého statistického úřadu do poloviny století mohl počet lidí starších 65 let zdvojnásobit. Zatímco letos by jich v zemi mělo žít zhruba 1,49 miliónu, v roce 2050 už 2,96 miliónu osob. V roce 2005 žilo v Česku zhruba 1,45 miliónu lidí nad 65 let.

Na stárnutí obyvatelstva upozornila Česko koncem května i Evropská komise. Doporučila usilovat o dlouhodobou udržitelnost veřejných financí v souvislosti s rostoucími náklady, které přinese stárnutí obyvatelstva. Podle komise to znamená, že ČR bude muset přijmout penzijní reformu a reformu zdravotnictví.

Veřejnost si rizika uvědomuje

Česká veřejnost si hrozící rizika uvědomuje. Jak zjistil průzkum Eurobarometr, ve spokojené a zajištěné stáří v současném penzijním systému věří jen třetina Čechů.

"Skepse lidí je na místě. Ukazuje na to, že si uvědomují potřebu reformy důchodového systému. Bez ní má ten současný jedinou možnost, jak dlouhodobě přežít, a to snižovat poměr vyplácených penzí vůči průměrné mzdě," řekl Právu analytik David Marek ze společnosti Patria Finance.

Analytik ČSOB Petr Dufek označil nedůvěru Čechů v penzijní systém za důsledek nekonečných politických debat. "Stojíme před reformou. Stále se o ní mluví, nic moc se ale neudělalo," tvrdí.

Světová banka: do důchodu později

Problém vidí SB v tom, že občané postkomunistických zemí jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi, kterých se stárnutí populace týká nejvíce, relativně chudí. "Bohatší a rozvinutější země jako Francie, Itálie a Japonsko jsou na problém stárnutí mnohem lépe připraveny než stárnoucí země ve východní Evropě a bývalém Sovětském svazu," upozornil spoluautor zprávy Arup Banerji.

Banka navrhuje, že jedním z řešení je zvýšit věk odchodu do důchodu, který je ve většině postkomunistických zemí ve srovnání s vyspělými zeměmi relativně nízký. V některých zemích je ale třeba změnit způsob financování penzijních účtů a výpočet vyplácení důchodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Začátek reforem: do penze až v 65 letech

Nevyhnutelné reformy veřejných financí by mohly v Česku začít dohodou o prodloužení odchodu do penze. Následovat by mělo zmrazení růstu sociálních dávek...

Spíš než daně chtějí lidé změnit penze

Téměř polovina občanů ČR (47 procent) si myslí, že by vláda v rámci reformy veřejných financí měla nejdříve vyřešit reformu důchodů a zdravotnictví. Na třetím...

Výběr článků

Načítám