Hlavní obsah

Zlevnění roamingu téměř nic nebrání, schválil ho EP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTRASBURK

Evropané se téměř na sto procent dočkají vytouženého zlevnění roamingu již od letošních prázdnin. Evropský parlament totiž podle očekávání schválil návrh nařízení, které má operátory ke zlevnění používání mobilu v zahraničí donutit. Svůj souhlas musí sice připojit ještě ministři telekomunikací EU, ale to je spíše formalita. Nařízení pak začne platit 29. června.

Článek

V prvním roce regulace cen se unie dohodla na vytvoření cenového stropu pro spotřebitele na 49 eurocentech (14 korun) za minutu volání ze zahraničí a na 24 centech (sedm korun) za příchozí hovory. V současnosti stojí v průměru minuta hovoru v zahraničí asi euro, tedy 28 korun.

V dalších letech by se ceny měly dále snižovat. Ve druhém roce by měly klesnout až na v přepočtu necelých 13 korun u hovoru ze zahraničí a zhruba šest korun u přijatých hovorů. Ve třetím roce by měl hovor ze zahraničí stát 12 korun a přijatý hovor více než pět korun.

Klienti se během tří měsíců budou muset rozhodnout, zda si podrží současný tarif s neregulovanými poplatky za roaming, nebo přejdou na Eurotariff. Operátoři by měli zákazníky do měsíce od platnosti nařízení obeslat a uvést na pravou míru současné ceny roamingu u jejich tarifu a výši regulovaných cen EU.

Pokud se zákazník se standardním kontraktem do stanovené lhůty nerozhodne, budou pro něj automaticky platit regulované ceny, tedy Eurotariff. Pokud již využívá tarif se speciální zvýhodněnou nabídkou u roamingu, zůstane mu dosavadní tarif.

Předkladatel návrhu v parlamentu, europoslanec Paul Rübig, komisi a členské státy vyzval, aby po roce 2009 regulace opravdu skončila a dále již nepokračovala. I tak si ale dosažený kompromis pochvaloval. "Můžeme si být jisti, že na konci dovolené nám nepřijde účet, který bude přesahovat cenu letenky," uvedl.

Operátorům se regulace nelíbí

Tuzemští operátoři se od začátku stavěli proti regulaci a tvrdí, že ceny sníží konkurence. Podle nich ceny v posledním roce klesly o 30 až 60 procent. "Zákazníci T-Mobile například v prvním čtvrtletí letošního roku volali ze zahraničí v průměru o 31 procent levněji než vloni. Pokud by už regulace byla potřebná, zcela by stačila na velkoobchodní úrovni. EK se však rozhodla regulovat maloobchodní ceny, navíc stanovené limity jsou z hlediska operátorů likvidační," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

"Z našeho pohledu nedávají navrhovaná regulační opatření smysl, jelikož zákazníci v rámci roamingové služby Vodafone Passport volají už dnes ze všech zemí EU za minutové sazby, ktere jsu výrazně nižší, než požaduje EK," řekl mluvčí Vodafonu Jakub Hrabovský.

Telefónica O2 bude podle mluvčího Martina Žabky direktivní nařízení Evropského parlamentu muset respektovat, ale rozhodně s ním nesouhlasí. "Dlouhodobé negativní důsledky, které souvisí s regulací trhů, mohou dopadnout zejména na oblast dynamické efektivnosti, vývoj nových služeb na regulovaném trhu a strukturu investic do nových technologií," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám