Hlavní obsah

Slovenská ekonomika lehce zkrátila tygří skoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V prvním čtvrtletí slovenská ekonomika zpomalila růst, ale i tak udržela vysoké tempo růstu. Slovenský statistický úřad včera oznámil, že hrubý domácí produkt stoupl meziročně o 8,9 procenta. Koncem roku 2006 dosáhlo tempo růstu rekordních 9,6 procenta.

Článek

Analytici očekávali pokračování růstu na 10,8 procenta. I když tyto hodnoty růst nedosáhl, výsledek je považovaný za velmi dobrý.

"Odhad růstu HDP zůstal sice za očekáváním trhu, ale přesto je to velmi dobrý výsledek, který ukazuje, že slovenská ekonomika prochází obdobím silné konjunktury," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj pro nejbližší období zůstává rizik pro hospodářský růst jen minimum, a tak je možné očekávat velice příznivý růst po celý letošní rok.

Letošní rok by podle předpokladů měl být pro slovenskou ekonomiku rekordní. Slovenské ekonomice pomáhá především produkce automobilek Volkwagen, PSA Peugeot Citroen a KIA, produkce strojů a elektrických zařízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám