Hlavní obsah

ÚOHS potvrdil rekordní pokuty strojírnám

Novinky, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil v pondělí uložení historických pokut šestnácti nadnárodním strojírenským firmám, které si mezi sebou rozdělily trh tzv. plynem izolovaného spínacího ústrojí (PISU). Souhrnná pokuta 941,88 miliónu korun zůstává i po snížení z původních 979 miliónů nejvyšší v historii úřadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Společnosti holdingů ABB, Astom, Areva, Fuji, Hitachi, Mitsubishi, Toshiba a Siemens se dopustily kartelové dohody, která nemá co do sofistikovanosti, rozsahu a délky trvání v rozhodovací praxi ÚOHS obdoby," uvedl ve zprávě ÚOHS s tím, že snížení pokut se týká firmy Areva (zaplatí deset miliónů místo původních 28 miliónů korun) a Siemensu (místo 126,6 miliónu 107,25 miliónu korun).

Verdikt je pravomocný, firmy se ještě mohou obrátit na brněnský krajský soud.

Správní řízení zahájil ÚOHS v srpnu 2006. Důvodem bylo předchozí podání společnosti ABB, která se k účasti v kartelu přiznala a předložila relevantní důkazy. Této společnosti byla proto pokuta v rámci tzv. leniency programu prominuta.

Rozdali si zakódované mobily

Potrestané společnosti mezi sebou uzavřely v roce 1988 písemné smlouvy, na základě nichž vytvořily velmi propracovaný systém za účelem koordinace jejich účasti na výběrových řízeních týkajících se plynem izolovaných spínacích ústrojí užívaných v oblasti přenosu a distribuce elektrické energie.

Společnosti se rozdělily do dvou skupin, na evropské a japonské výrobce. Smlouvy nebyly sice nikdy podepsány, jejich účastníci byli však vyjmenováni v příloze pod kódovým označeným.

Toto kódové označení pak také používali ve vzájemné komunikaci, ať již na počátku formou faxů, nebo následně ve vzájemně vyměňovaných e-mailech ze soukromých adres na veřejně dostupných serverech, např. yahoo. Jeden ze členů kartelu zajistil dokonce i pro ostatní zakódované mobilní telefony tak, aby jejich vzájemná komunikace byla ještě více usnadněna.

Dostaveníčka v hotelech

Ke koordinaci jejich jednání využívaly pokutované společnosti také vzájemných pravidelných schůzek, které se konaly např. v hotelích na mezinárodních letištích. Jednou ročně se konala tzv. hlavní schůzka, na které si všichni členové kartelu potvrzovali pokračování ve spolupráci, stanovovali obecné strategie a urovnávali případné konflikty.

Každé dva týdny se pak zástupci společností scházeli v různých letištních centrech a hotelech na schůzkách výborů, evropských a japonských výrobců. Schůzky výborů se konaly za účelem projednání požadavků jednotlivých společností, přidělení jednotlivých zakázek a případně stanovení ceny, se kterou se společnosti do jednotlivých výběrových řízení přihlásí.

Případ kromě ÚOHS řešily i další antimonopolní instituce, například maďarský soutěžní úřad nebo Evropská komise.

Potrestané společnosti
firmapokuta (v mil. Kč)
Siemens AG107,2
Siemens AG Österreich88,8
Alstom85,6
Mitsubishi Electric Corporation75,3
Toshiba Corporation70,8
Areva T SA69,6
Areva T AG58,9
Hitachi Ltd.54,6
Hitachi Europe Limited54,6
Fuji Electric Holdings44,4
Fuji Electric Systems Co.44,4
Japan AE Power Systems Corporation44,4
VA Tech & Co KEG44,4
Siemens Transmission and Distribution44,4
Nuova Magrini Galileo44,4
Areva T Holding SA10
zdroj: ÚOHS

Co je to Leniency program ÚOHS:

  • V rámci tzv. Leniency program může ÚOHS prominout nebo podstatně snížit pokutu účastníkovi dohody, který Úřadu jako první poskytne relevantní informace a důkazy o existenci kartelu.
  • Účastník dohody musí předložit všechny relevantní informace, které má dispozici, ukončit své jednání nejpozději v okamžiku jejich poskytnutí a vstřícně spolupracovat s Úřadem.
  • Účastník také nesměl v minulosti činit nátlak na ostatní soutěžitele, aby se ke kartelu připojili.

Reklama

Výběr článků

Načítám