Hlavní obsah

Biosložka se má přidávat do nafty už od 1. září

Právo, sp
PRAHA

Už od letošního 1. září se pravděpodobně začne v Česku povinně přimíchávat biosložka, kterou je metylester řepkového oleje (tzv. MEŘO), do motorové nafty. Vyplývá to z upraveného znění novely zákona o ochraně ovzduší, kterou ve středu poslanci pustili do závěrečného čtení.

Článek

Návrh ministerstva zemědělství na uspíšení startu o čtvrt roku proti termínu obsaženému ve vládní předloze novely našel při včerejším druhém čtení ve Sněmovně podporu nejen v řadách koalice. Dřívější start části programu podpoří zřejmě i většina opozičních poslanců. Metylester by se tak měl v naftě objevit již letos na podzim.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS), který uspíšení startu části programu biopaliv inicioval, byl s průběhem druhého čtení spokojen.   "Pro zemědělce je tento posun velice důležitý. Očekává se, že letošní sklizeň řepky přesáhne jeden milión tun. Pěstitelé totiž počítali s tím, že program biopaliv bude spuštěn již od 1. července, a oseli řepkou zhruba o desetinu větší výměru," řekl Právu Gandalovič. "Pokud bude zákon v navrženém znění schválen, pomohlo by jim to vyřešit problémy s odbytem řepky už od této sezóny," dodal.

 Pro dřívější zavedení povinnosti přimíchávat MEŘO do motorové nafty se včera vyslovil i ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). "Myslím si, že zkrácení toho termínu je věc přínosná a možná," řekl včera poslancům.

Vládní návrh počítal s přimícháváním biolihu do benzínů a metylesteru do nafty až od 1. ledna 2008, a to zpočátku v objemu dvou procent.

Biolíh do benzínů až od ledna 2008

První Topolánkova vláda počítala s rozjezdem programu přidávání biosložek do motorové nafty a benzínů od 1. července 2007. Topolánkova druhá vláda však nedávno schválila termín od 1. ledna 2008. Důvodem odkladu byly podle zdůvodnění premiéra značné nároky na přípravu kontrolních mechanismů.

"To se však týká především kontroly výroby, oběhu a evidence biolihu. U řepky a metylesteru je situace jednodušší, jejich výroba i prodej jsou stabilní a přehlednější, daňové úniky tu tolik nehrozí," řekl Gandalovič.

Z jednání s poslanci tak podle něj vyplynul společný závěr, že by bylo možné náběh přimíchávání oddělit. V případě biolihu, kde jsou větší rizika daňových úniků, tak zůstává v platnosti termín 1. leden 2008.

Návrhem novely zákona se zabýval i kontrolní výbor Sněmovny. Ten upozornil, že při míchání biosložek do paliv existuje riziko daňových úniků na spotřební dani. Požádal ministra financí Miroslava Kalouska, aby mu předložil analýzu možných rizik těchto úniků.

Poslanci vznesli k návrhu několik pozměňovacích návrhů. Petr Zgarba (ČSSD) navrhl přimíchávat až 4,5 % biopaliv již od počátku účinnosti zákona, zatímco vládní návrh počítá se dvěma procenty. Také podpořil, aby se přidávání biopaliv kontrolovalo pololetně, ne jednou za rok. Cílem je předejít výrazným sezónním výkyvům v odběru metylesteru, ale i tomu, aby se část biopaliv nemusela do Česka dovážet.

Předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM) navrhl, aby dovozce pohonných hmot musel s předstihem sdělit celnímu úřadu místo a datum přijetí pohonných hmot, aby správce daně mohl odebrat vzorek ke kontrole.

Poslanci by měli o novele zákona v závěrečném čtení hlasovat už příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám