Hlavní obsah

Poslanci podpořili zpřísnění regulace bank

– PRAHA

Sněmovna v úterý znovu schválila novelu, která má zpřísnit pravidla fungování bank a dalších finančních institucí. Poslanci ji přijali i s pozměňovacími návrhy Senátu. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) již dříve uvedl, že senátní změny vracejí novelu do původní vládní podoby, která zvyšuje ochranu klientů. Předlohu nyní posoudí ještě prezident.

Článek

Sněmovna o novele poprvé hlasovala v únoru a tehdy se do textu dostaly úpravy, které podle Kalouska snižují kontrolu a zvyšují riziko pro zákazníky finančních institucí.

Novela počítá s tím, že zpřísnění pravidel fungování finančních institucí by se mělo týkat zejména řízení rizik, tedy kapitálové přiměřenosti a kontrolních pravidel. Předloha souvisí především s přechodem finančních institucí na nová evropská pravidla s názvem Basel II.

Mění se například způsob měření rizik bankami a finančními institucemi. Dále se změní způsob, kterým finanční společnosti umisťují kapitál pro neočekávané škody. Změnou mají projít také informace bank a finančních institucí, mají se zvýšit požadavky na odbornost a aktuálnost informací.

Rozšířit by se měl i rozsah informací, které budou instituce požadovat od zákazníka žádajícího o úvěr. Například banky budou moci rozlišovat mezi méně a více rizikovými podnikovými klienty a těm méně rizikovým nabídnout lepší podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám