Hlavní obsah

Brusel chce zajistit slíbené odškodné pro pasažéry zrušených letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise ve středu rozhodla, že letecké společnosti a vlády musejí do půl roku přijmout opatření, podle kterého budou adekvátně odškodňováni cestující, jejichž spoje bude mít zpoždění, nebo budou zrušeny.

Článek

V posledních dvou letech měly aerolinky platit 600 eur (15 000 korun) za zrušené spoje, ale komise konstatovala, že cestující často nejsou informováni o svých právech a tisíce jich nedostaly peníze.

Evropská komise pohrozila, že nebudou-li opatření uplatňována, uplatní právní kroky. Pravidla navíc mají být zpřísněna. Podle studie Evropské komise vyplácely společnosti u spojů s více než 30hodinovým zpožděním odškodnění za zpoždění a ne za rušení letu. Mnohdy se společnosti vymlouvají na "výjimečné okolnosti", za nichž nemusí platit.

Prioritou je posílení národních úřadů, vyjasnění způsobu interpretace zákona, zejména rozlišení mezi zpožděním a zrušením spoje. Komise také chce, aby letecké společnosti poskytovaly cestujícím služby, zejména ubytování, jídlo a možnost telefonovat. Měly by také nabídnout jiné trasy a odškodné.

Problémem také je, že porušení zákona se v různých zemích trestá různě, někde jen 215 eury, jinde 4 milióny.

Reklama

Výběr článků

Načítám