Hlavní obsah

Tlustý: Z čísel na bilboardech nic nezbylo

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Vlastimil Tlustý je autorem reformy, s níž ODS vstupovala do předvolební kampaně na začátku loňského roku. Z jeho ekonomického programu, který vysvětloval ještě na prosincovém kongresu strany, toho příliš nezbylo. Jeho místo ve vládě převzal někdo jiný a Tlustý vzniku reformy jen přihlížel.

Článek

Jak se vám líbí konečná podoba vládní reformy veřejných financí?

Vypadá to jako reforma ODS, ale reforma občanskýh demokratů to není, zbylo z ní jen číslo patnáct procent, vše ostatní je jiná reforma. Je to spíše nefunkční maketa reformy, která kromě škrtů, které jsou připravovány žádné efekty podle stanoviska odborníků nemůže přinést.

Například změna DPH, kde se jedna sazba zvyšuje a druhá zůstává beze změny, je politicko ekonomický nesmysl. Nepřinese žádnou úsporu na straně správy. Zdražení není vykompenzováno zlevněním jiného zboží. Je to cenový posun vzhůru, které reformní snažení znehodnotí.

Žádné s čísel, které jste viděli na bilboardech ODS dnes neplatí, kromě čísla patnáct procent u sazby daně z příjmu fyzických osob.

Jak chcete eliminovat podezření, že cokoli nyní řeknete o reformě, bude vnímáno z pozice podjatosti člověka, který se výrazně podílel na volební kampani ODS a nyní byl z příprav reformy prakticky vyloučen?

Abych nebyl podezříván z podjatosti, stanoviska o která se opírám jsme si nechal zpracovat na Slovensku, od svých slovenských spolupracovníků. Stejně tak, protože jsem se s konkrétními čísly seznámil až v úterý, den po zasedání vlády, nechám spočítat dopady reformy na jednotlivé skupiny obyvatel a na veřejné finance od svých slovenských kolegů a spolupracovníků.

Jaký tedy bude váš postoj k reformě, až začne v Poslanecké sněmovně hlasování?

Na poslaneckém klubu jsem si vyhradil právo dopočítat důsledky reformy. Udělám to na Slovensku se slovenskými ekonomy a až uvidím čísla, tak se rozhodnu.

Bude vláda ochotná dělat právě na základě výpočtů korekce reformy?

Na začátku úterního společného jednání koaličních klubů bylo sděleno že reforma je hotová věc. Je zajímavé, že neproběhla žádná přípravná jednání, poslanci dostali konkrétní údaje poprvé den po zasedání vlády a zároven jim bylo sděleno, že se na tom nic měnit nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám