Hlavní obsah

Cestovky už se třesou na tučné zisky z olympiády

Novinky, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ač je národ v otázce prospěšnosti kandidatury Prahy na pořádání olympijských her podle průzkumů rozdělen na stejný počet příznivců i odpůrců, z řad provozovatelů cestovních kanceláří a hotelů zní pouze nadšené hlasy. Není divu - cestovky zaměřené na tzv. incomingovou (příjezdovou turistiku) a hotely by v případě úspěchu kandidatury čekaly zlaté časy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olympiáda by do země přitáhla davy turistů.

Článek

O místě konání olympiády se bude teprve rozhodovat a Praha je jen jedním z mnoha uchazečů, Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) má ale již všechno spočítáno: Mezinárodní olympijský výbor podle ní požaduje na ubytování 29 000 pokojů, a to nejen pro sportovce, ale také pro doprovodné týmy, funkcionáře, sponzory a média.

"Na ubytování diváků by bylo třeba asi 6000 pokojů, celkem tedy 35 000 pokojů, tedy 70 000 lůžek. Ročně v Praze přibývá až tři tisíce pokojů v 3*-5* kategorii, proto bychom nezávisle na olympiádě měli potřebné kapacity pokojů v daných kategoriích v letech 2016-2020 bez problému dosáhnout," ujišťuje Okamura.

Šanci musí dostat i regiony

Jím vedená asociace pokládá za klíčové, aby se případná olympiáda konala také v mimopražských regionech, jež trpí nedostatečnou infrastrukturou, což brání rozvojí turistického ruchu.

"Kdyby se tedy investice do olympiády v regionech vhodně promyslely v návaznosti na cestovní ruch, bylo by to obrovským přínosem. Vždyť v současnosti 58 procent  všech zahraničních turistů navštíví pouze Prahu a regiony tedy z příjmů od turistů prakticky neprofitují, v regionech chybí především hotely a také například kvalitní silnice pro zájezdové autobusy," řekl Okamura.

Cestovky by rády viděly bohaté cizince

"Praha nutně kvůli úbytku zahraničních turistů potřebuje další velký impuls, jak je do země přilákat," řekl Tomio Okamura - člen prezidia a mluvčí  Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle něj loni do české metropole přijelo meziročně o 0,6 procenta méně zahraničních turustů.

Hoteliéři nejvíc hořekují nad tím, že jde hlavně o cizince z bohatých zemí, kteří na nějakou tu korunu nehledí. "Klíčové západoevropské národnosti vesměs zaznamenávají pokles příjezdů, prvních Němců k nám vloni meziročně přijelo pouze o 0,7 procenta  více, ale celkově druhých Britů dokonce meziročně ubylo o 14 procent. Zájem o Česko byl menší i v případě Italů, Francouzů, Rakušanů a Španělů," upozornil Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám