Bakterie byla v bramborovém salátu této firmy, v salátu s názvem Prosecký, v obložených vejcích a v ananasových kostkách. Všem těmto výrobkům už vypršela doba použitelnosti.

"Zákaz výroby platí do doby, než Maso West prokáže bezpečnou výrobu," uvedl mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

"Vedení se k tomu bude vyjadřovat až v pondělí po poradě," řekla pracovnice výrobny v Klatovech. Dodala, že podnik nadále vyrábí. Jednatel firmy měl trvale nedostupný telefon.

Inspekce firmu kontrolovala už v lednu a i tehdy dostala firmě zákaz výroby. [celá zpráva] O šest dní pozdějí společnost chyby napravila a provoz jí byl opět povolen.

"Od ledna tam každý týden provádíme zesílený dozor. Odebrali jsme už desítky vzorků a všechny byly negativní," řekl Richard Bílý, ředitel Krajské veterinární správy, která dozoruje pouze bourárnu a masnou výrobu, a nikoli provoz lahůdek, kde se vyrábí zmíněné závadné saláty. Firma podle Bílého plně spolupracuje.

Maso West dosud neví, z jaké suroviny se 2. ledna dostala do salátu Rumcajs bakterie listeria. Od klatovských hygieniků si nechala provést rozbory surovin za desítky tisíc korun, ale zatím se žádného původce nedopátrala.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. V minulém roce umřelo na listerii pět dospělých lidí a jeden novorozenec.