Hlavní obsah

Na stavební spoření stát přispěje jen 2400 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda se rozhodla výrazně snížit podporu stavebního spoření. Ze současných 4500 korun ročně má státní příspěvek klesnout až na 2400 Kč. Ti, kdo použijí naspořené prostředky na koupi nebo výstavbu bytu, by měli být více zvýhodněni, maximálně však částkou 600 korun. Změnu má doznat i délka stavebního spoření.

Článek

Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj by měli být lidé, kteří stavební spoření použijí na nákup nemovitosti nebo její stavbu, zvýhodněni maximálně 600 korunami. Státní příspěvek by tak činil maximálně 3000 korun ročně. Konečnou výši bonifikace však stanoví až vládní nařízení.

Změna by se neměla dotknout lidí, kteří již nyní spoří. Těch je více než pět miliónů. Dosud mají účastníci stavebního spoření nárok na 25 procent z naspořené částky, maximálně však z 18 tisíc korun ročně, tedy 4500 korun. Podle vládou schváleného návrhu by však mohli získat jen 12 procent z maximálně 20 tisíc korun, to znamená ročně 2400 korun.

Změna se bude týkat pouze nově uzavřených smluv. Lidé chtějí proto využít ještě současných výhodných podmínek a zájem o uzavření spoření či navýšení dosavadních smluv tak letos strmě roste, což státu způsobí dodatečné výdaje. Letos stát přispěl klientům za loňské úspory téměř 13 miliard korun. Stát chce na podpoře stavebního spoření uspořit v příštích deseti letech téměř 63 miliard Kč.

Nárok na státní podporu až od 15 let

Kromě omezení státních dotací chce vláda rovněž prodloužit spořící cyklus z dosavadních pěti na šest let. To ale může být podle analytiků problematické. Dlouhá doba, po kterou bude nutné vázat v systému úspory, může některé potenciální zájemce odradit.

Vláda se také rozhodla, že již nechce vynakládat prostředky na podporu smluv, které mají rodiny založené na děti. Na státní podporu by tak nově měli mít nárok jen účastníci stavebního spoření starší 15 let.

Anketa

Je správné, že vláda omezila státní příspěvek na stavební spoření?
ano
13,8 %
ne
86,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 536 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám