Hlavní obsah

Část majitelů domů požaduje po státu 50 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Majitelé domů, kteří kvůli regulaci nájemného zažalovali ČR u Evropského soudu pro lidská práva, by byli ochotni se mimosoudně s ČR vyrovnat. Požadují ale 50 miliard korun. Novinkám to potvrdila advokátka Klára Veselá-Samková, která majitele domů zastupuje. Proti návrhu ale protestoval předseda Občanského sdružení Hnutí na obranu majitelů realit (OS HOMR) Girolamo Giormani.

Článek

Giormani trvá na zaplacení veškerých škod majitelům domů, které jim vznikly "protiústavními kroky ČR".

"Paní Veselá Samková nereprezentuje stěžovatele, členy OS HOMR, kteří podali více než 200 stížností k soudu ve Štrasburku. Členy a příznivce HOMR ubezpečujeme, že nikdy se za ně nebudeme jejich nároků vzdávat bez toho, aby nás k tomu výslovně každý z nich pověřil," uvedl.

Předseda OS HOMR zároveň vyzval Veselou-Samkovou, aby do budoucna vystupovala jen jménem svých klientů.

Giormani považuje jakákoli jednání za zbytečná, protože ČR podle něj spor ve Štrasburku určitě prohraje. Soud totiž rozhoduje precedenčně a již rozhodl ve prospěch majitelů realit v Polsku i na Maltě.

Stížností na stát každým dnem přibývá

"Vyčíslená škoda je asi na 140 miliard, my se domníváme, že 50 miliard by bylo to správné narovnání," řekla Veselá-Samková.

"Každý den narůstá počet majitelů, kteří se přidávají k naší žalobě, je to denně i deset stěžovatelů," uvedla Samková. Stát si musí podle ní uvědomit, že majitelé domů jsou převážně starší lidé a restituenti, kteří mají solidaritu s nájemníky bydlícími v jejich bytech a mají zájem se dohodnout.

Jde jim podle Samkové také o čas, čím dříve dostanou nějakou kompenzaci škod od státu a nebudou muset čekat na výsledek dlouhého soudního sporu ve Štrasburku, tím větší ochotu mají se se státem dohodnout, třeba i za cenu nižších kompenzací.

Čunek podle Samkové mlží

Advokátka reagovala také na slova místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který ve středu v České televizi řekl, že nemá o sporu s kým vyjednávat. Vyjednávání s majiteli domů má na starosti právě jeho ministerstvo.

"Pan Čunek tvrdí, že není s kým jednat. Já tvrdím, že je s kým jednat, protože všichni majitelé domů jsou právně zastoupeni. ČR opět mlží a vydává naprosto nepravdivé informace, jmenovitě pan místopředseda," dodala.

Advokátka poznamenala, že ČR nebyla schopná podat ani jeden návrh na vyřešení sporu. "Jednat se musí nad něčím. My jsme dali návrh a řekli, ať se k tomu ČR vyjádří," sdělila.

"V prosinci jsem jednala s náměstkem ministra Kalousem a ten mi přislíbil, že v lednu vznikne na ministerstvu pracovní skupina, která bude řešit jednání s majiteli domů, vyčíslí škody a bude se zabývat mým návrhem o včlenění paragrafu do občanského zákoníku. Do dnešního dne se mi z ministerstva nikdo neozval," dodala advokátka s tím, že schůzka s Kalousem byla podle ní jen "zastírací úmysl".

Výpovědní lhůta nájemné smlouvy by měla být jeden rok

Občanské sdružení majitelů domů podle advokátky navrhlo vyřešit situaci více způsoby, například legislativními návrhy nebo tím, že by odškodnění bylo možno uhrazovat alespoň částečně formou daňových úlev či státních dluhopisů.

"Ze strany mých klientů padlo: Pojďme změnit občanský zákoník tak, aby i smlouvy na dobu neurčitou byly vypověditelné bez udání důvodu. Navrhovali jsme výpovědní lhůtu jeden rok, což si myslím, že je dostatečná doba na to, aby si každý mohl zařídit svoje záležitosti," řekla Veselá-Samková.

Sdružení majitelů domů chce u soudu po ČR 60 miliard

Čeští majitelé domů podali do Štrasburku podle odhadu sdružení majitelů domů zhruba 4500 stížností na regulaci nájemného, požadují 60 miliard korun. Soudní řízení by podle odborníků mohlo trvat až čtyři roky.

O možnosti, že stát soud vyhraje, pochybuje sám ministr spravedlnosti JIří Pospíšil (ODS). Důvodem je i fakt, že podobný spor ve Štrasburku již vyhrála majitelka domu z Polska. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám