Hlavní obsah

Belgie chce po občanech ČR víza v rozporu s eurolegislativou

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Belgické úřady vyžadují v rozporu s evropskou legislativou pobytová víza na občanech ČR a dalších nových členských států Unie, kteří přijíždějí do této země dlouhodobě pracovat.

Článek

Podle vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Bruselu Alexandry Krusové vznikl problém tím, že Belgie dosud netransponovala směrnici Evropského parlamentu, podle níž mohou občané EU v zemi pobývat i déle než tři měsíce bez víza, pokud mají průkaz totožnosti a nejsou zátěží pro místní sociální systém, tedy že mají potřebné pojištění a odpovídající finanční prostředky.

Belgie měla směrnici podle Krusové aplikovat do 30. dubna loňského roku, ale zatím tak neučinila. Tamní úřady postupují podle staré legislativy, která s vízy typu D - pobyty delší než tři měsíce - počítá. Tato víza pak požadují radnice, u nichž se cizinci musejí po přijezdu do země zaregistrovat k dlouhodobému pobytu.

Belgické úřady tímto způsobem postupují i přes urgence českého velvyslanectví, jejich úředníci prý ale argumentují, že jednají podle platného, tedy starého zákonodárství. Zatím se to týká několika desítek českých občanů.

Možná až příští rok

Podle neoficiálních informací z diplomatických kruhů by Belgie měla zmíněnou směrnici EP implementovat až v roce 2008.

České ministerstvo zahraničí podle mluvčí Zuzany Opletalové nechystá žádný oficiální protest či nótu. "Zatím jsme zvolili komunikaci," řekla Právu s tím, že české úřady konzultují celou záležitost s belgickým ministerstvem zahraničí a snaží se je přesvědčit, aby směrnici EP začala uplatňovat.

Evropská komise podle ČTK o celém problém ví a už Belgii zažalovala u Evropského soudního dvora v Lucemburku. Tiskové oddělení belgického ministerstva zahraničí včera Právu sdělilo, že problém v některých případech "mohl nastat". Vznikl však prý tím, že jednotlivé radnice jednaly z vlastní vůle a vyložily si předpisy po svém. Tamní ministerstvo vnitra, které za oblast odpovídá, mezitím již důrazně radnice vyzvalo, aby víza nevyžadovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám