Hlavní obsah

Celníci zabavili Vietnamcům padělky za 30 miliónů

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRÁŽNÝ

Šest zadržených vietnamských obchodníků a zabavené zboží za více než 30 miliónů korun, to je bilance víkendové razie jihočeských celníků v areálu příhraniční tržnice Kravín ve Strážném na Prachaticku.

Článek

"Zadržené osoby vietnamské národnosti jsou podezřelé ze spáchání trestné činnosti zaměřené na nelegální obchod s pirátskými kopiemi autorských děl a z protiprávního uvádění těchto padělků do oběhu," řekl v neděli odpoledne Právu mluvčí Celního ředitelství v Českých Budějovicích Vladimír Pešek.

Zmínění stánkaři byli vyslechnuti a následně propuštěni na svobodu. Pokud budou v rámci probíhajícího trestního řízení obviněni, hrozí jim podle Peška až dva roky vězení, peněžitý trest až do pěti miliónů korun a propadnutí zabavených věcí. Teoreticky také zákaz podnikatelské činnosti a vyhoštění ze země.

Obchodníci před celníky raději utekli

Akce s názvem Disk, které se zúčastnilo zhruba 60 celníků, začala v sobotu odpoledne a trvala přibližně čtyřiadvacet hodin. Na kontrolu asi čtyřicítky stánků a dalších prostor tržnice dohlíželo státní zastupitelství, s jehož souhlasem mohly prohlídky proběhnout.

Celníci, část z nich plně ozbrojených a maskovaných kuklami, páskou ohradili hlavní část areálu. Trhovci z místa vesměs hned utekli a povětšinou jejich počínání sledovali z povzdálí. Razie odradila i některé nakupující. Zejména němečtí turisté raději zamířili do jiných tržnic.

Na prodej byly i filmy, které teprve přicházejí do kin

Do kontroly se zapojili i pracovníci české a německé protipirátské unie. Vyšetřovatelé vystupovali jako údajní zákazníci a pomohli tak odhalit pětici pirátských prodejců.

"Zajímavé bylo, že se na stáních objevily i předpremiérové tituly. Například film Krvavý diamant, který u nás nyní teprve vstupuje do kin, či Apokalypto Mela Gibsona," uvedla pro ČTK ředitelka České protipirátské unie (ČPU) Markéta Prchalová.

Škoda se odhaduje na 30 miliónů korun

Mezi zadrženými věcmi je podle zatím předběžných údajů celníků 20 tisíc CD nosičů, 15 tisíc DVD nosičů, 10 tisíc kusů textilu, 700 kusů hodinek 60 kusů kožených výrobků. "Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla Předběžně vyčíslena na více než 30 miliónů korun," poznamenal Pešek.

Jen za loňský rok zabavili celníci v Jihočeském kraji zboží za více než 92 miliónů korun. Největší zátah provedli v půlce listopadu, kdy z tržnice v Řasnici na Prachaticku odvezli desetitisíce padělků za 35 miliónů korun. Při dvoudenní razii zajistili přes 16 600 kusů textilu, 1300 párů obuvi, téměř 20 tisíc CD a DVD nosičů, ale také bezmála 130 tisíc nekolkovaných cigaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám