Hlavní obsah

EK poplatky za použití platebních karet jsou příliš vysoké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise podle britského listu Financial Times (FT) vydá ve středu zprávu, ve které stojí, že existují jasné důkazy o uměle vysokých poplatcích za používání platebních karet a že některé banky si nekonkurují. Komise začala s analýzou bankovního trhu v června 2005.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Obchodníci v České republice musejí v průměru odvádět na poplatcích za přijetí karet MasterCard a Visa 2,5 až 3,1 procenta z celkové hodnoty transakcí. To je až čtyřikrát více než ve Švédsku.

Článek

"Kombinace vysokých zisků, vysoké koncentrace a existence bariér vstupu na trh je v některých členských zemích znepokojující. Banky mohou své síly zneužívat k poškozování spotřebitelů a malých podniků," stojí ve zprávě, kterou se komise chystá zveřejnit.

Prošetření tržních praktik v této oblasti nařídila komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová. Zpráva nicméně nevyzve ke zrušení či dalšímu specifickému snížení poplatků, i když Kroesová dříve narážela i na takovou možnost. 

Zpráva se konkrétně zmíní o bankách, které prodej některých produktů podmiňují zřízením určitých služeb, anebo zpoplatňují zrušení účtu. Komise znovu podrobí kritice vydavatele karet Visa a MasterCard, které vyšetřuje i kvůli jiným problémům. Varování se bude týkat také mezibankovních poplatků, jež si banky účtují mezi sebou a které účtují držitelům karet.

Komise loni ČR nepochválila

FT se k situaci v jednotlivých zemích nezmiňuje, Evropská komise už se ale loni na jaře nelichotivě vyjádřila o poměrech v Česku a některých dalších zemích.

"Obchodníci v České republice, Maďarsku a Portugalsku musejí v průměru odvádět na poplatcích za přijetí karet MasterCard a Visa 2,5 až 3,1 procenta z celkové hodnoty transakcí. To je třikrát až čtyřikrát více než ve Švédsku, Finsku a Itálii," uvedla tehdy komise. Poplatky maloobchodníků prý až o 2,5 procenta zvyšují ceny, které platí spotřebitel.

Přes platební karty se v Evropské unii v roce 2005 vypořádaly transakce za 1,3 bilionu eur, v přepočtu téměř 37 bilionů Kč. Komise zjistila, že vydávání karet bez existence mezibankovních poplatků je ziskovým byznysem ve 20 zemích Evropské unie. Rozvoji konkurence ale podle agentury Reuters brání pravidla přístupu k asociaci a poplatky za členství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám