Hlavní obsah

Listopadový zahraniční obchod skončil přebytkem 6,4 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem 6,4 miliardy korun. V porovnání s listopadem roku 2005 je to o 3,9 miliardy korun více. Na výsledek měl dobrý vliv také pokles dovozu paliv, především ropy. Výsledky v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

Oproti listopadu roku 2005 vzrostl vývoz o 16,1% a dovoz o 14,2%. Tyto hodnoty jsou nejvyšší v historii ČR a to i díky silné posilování koruny oproti euru a dolaru.

"Příznivě se na vývoji obchodní bilance podepsal export. Nadále se daří především strojům  a dopravním prostředkům. Přírůstek těchto aktiv vzrostl o 3,2 miliardy korun. Za zlepšení bilance v druhé polovině roku stojí především zklidnění a následný pokles cen komodit, což se projevuje menší zátěží dovozů v oblasti paliv. Za listopad se snížil deficit o 2,4 miliardy korun," říká analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Nepříznivý dopad na celkovou bilanci měl naopak obchod s chemickými výrobky, u kterých se prohloubil deficit o 0,8 milardy korun, a průmyslovým spotřebním zbožím, u kterého klesl přebytek o 0,7 miliardy korun.

Aktiva bilance obchodu se státy EU vzrostla

Zahraniční obchod se státy EU vykazoval aktivum ve výši 36,1 miliardy korun a kladné saldo se zvýšilo o 6,3 miliardy korun. Přebytek našeho obchodu se zvýšil se Slovenskem, Německem, Francií, Švédskem a Španělskem.

Se státy mimo EU byla obchodní bilance pasivní (- 29,7 miliardy korun) a schodek se prohloubil o 2,4 miliardy korun. Deficit obchodu klesl s Ruskem a Norskem, naopak se prohloubilo záporné saldo s Čínou a Tchaj-wanem.

V obchodě se Spojenými státy přešla bilance z aktiva do pasiva, zhoršila se o 1,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám