Hlavní obsah

Počet podnikatelů v Česku loni klesl o 7000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet osob samostatně výdělečně činných, tedy podnikatelů, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců, dosahuje počtu 904 000 osob, i když loni klesl o 7000. Vyplývá to z údajů, které poskytla mluvčí České správy sociálního zabezpečení Štěpánka Filipová. Předloni se počet podnikatelů snížil o 35 000.

Článek

Z říjnové statistiky Eurostatu vyplynulo, že v žádné jiné zemi Evropské unie nemají živnostníci na ekonomiku země takový vliv jako v Česku. Firmy, které zaměstnávají jednoho až devět lidí, se na celkovém počtu podniků podílejí více než 95 procenty a jsou vůbec největším zaměstnavatelem. Práci u nich našla více než třetina všech zaměstnanců.

"Pokles počtu podnikatelů není v celkovém měřítku nijak významný, nelze jej ale zcela podceňovat," řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Počet podnikatelských subjektů v ČR se stabilizoval. Jisté podmínky pro podnikání, jako třeba pracovněprávní legislativa, vykazují zhoršení, na druhou stranu odložení zákona o nemocenské či registračních pokladen je dobrou zprávou, dodal.

Skupina váhajících, zda činnost ukončit, nebo naopak ti, kteří zvažují vstup do podnikání, podle něj vyčkává také na výslednou podobu vlády. "Ta má na podmínky pro podnikání, a tedy chuť lidí v podnikatelské činnosti pokračovat, nebo s ní teprve začít, jednoznačný vliv," podotkl. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám