Hlavní obsah

Panelové byty lze prodat za nevídané sumy

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří chtějí prodat svůj panelový byt, mají nyní mimořádnou příležitost. O tyto byty je totiž nyní tak obrovský zájem, že je lze udat za naprosto nevídané sumy.

Článek

"Třípokojáky se prodávají v hlavním městě už za 2,2 až 2,4 miliónu korun. Loni touto dobou to bylo tak za 1,7 až 1,8 miliónu korun," řekl Právu David Černík z pražské Maxima Reality.

Ceny výrazně stouply i v ostatních velkých městech. "U nás jsou třípokojové byty teď k mání za 1,8 až 1,9 miliónu. Proti začátku roku je to zvýšení o dvě stě až tři sta tisíc korun. Dvoupokojové byty zdražily zhruba o dvě stě tisíc na 1,5 miliónu a garsonky o sto tisíc na asi milión až milión sto tisíc korun," uvedla Eva Šafránková z brněnské Real Spektrum Byty.

Makléři shodně potvrzují, že panelových bytů je na trhu v relaci k poptávce mizivě málo. "Je akutní nedostatek panelových bytů," soudí Jaroslav Nekola z královéhradecké Ideal Reality. Ten odhaduje letošní růst cen mírněji, v průměru asi o deset procent.

"Cokoli se objeví v nabídce realitních kanceláří, má šanci, že se velmi rychle prodá. Na jeden byt je tak devět poptávajících," uvedl Miroslav Havelka z pražské Omega Reality.

Překvapí nás ještě?

Podle některých makléřů ale přesto poptávka v poslední době poněkud polevuje. I to by mohlo signalizovat, že ceny těchto bytů určitou dobu již neporostou, případně se mohou i snížit.

"V létě byl maximální zájem, teď se poptávka maličko snižuje, možná tak na sedmdesát či osmdesát procent. To by mohlo znamenat, že ceny v Praze tak půl roku už dál neporostou, nebo by se mohly dokonce o něco snížit," řekl Černík.

Podle Havelky byl letošní vrchol poptávky v hlavním městě v září a říjnu. I on předpokládá, že ceny panelových bytů už budou spíš stagnovat a klesat. "Ceny jsou teď strašně našponované, není prostor pro jejich další růst. Mnozí klienti asi počkají, přehodnotí situaci a možná i víc popřemýšlí o nových bytech. Ty, které odpovídají panelákové velikosti 3+1, se nabízejí již od 3,2 miliónu korun, což ve srovnání s panelovými byty v této chvíli není zas až tak velký rozdíl. Pro některou rodinu může být i řešením koupit domek v okolí Prahy," soudí Havelka.

Šafránková z Real Spektrum Byty Brno ale naznačila, že se u panelových bytů můžeme ještě dočkat překvapení. "Kolikrát jsme si už mysleli, že už jde o strop, ale zájem a ceny šly pořád nahoru," upozornila.

Také Michaela Džupinová z plzeňské realitní kanceláře Pubec nevylučuje, že ceny panelových bytů mohou dále vzrůst. Svědčí o tom mimo jiné to, že od léta ceny stouply asi o deset procent. "Ale nebude to již samozřejmě v takové míře jako za poslední rok či rok a půl," uvedla.

Ostatní také zdražují

Ceny ostatních bytů, tedy starších cihlových a nových, také letos podražily. Makléři se ale shodují, že růst je podstatně mírnější. "U těchto bytů vzrostly ceny letos asi o deset procent. Mají spíš stabilní vývoj, žádné výkyvy," konstatuje Černík z Maxima Reality.

Havelka z Omega Reality si to vysvětluje tím, že cihlové starší byty jsou už teď v Praze dost drahé. Nové byty i přes rostoucí ceny podle něho stále dobře nacházejí solventní kupce. "Byt, který jsme před dvěma lety prodali za 3,2 miliónu korun, bychom teď udali za 3,8 miliónu," odhaduje.

Džupinová předpokládá, že ceny nových bytů v Plzni dál porostou dosavadním tempem. "Tolik lokalit tu až zas tolik není a zájem o ně je," upozornila.

Podle Nekoly vývoj cen nových bytů hodně záleží na to, kolik je v městě bytových projektů. "Myslím, že je nyní v Hradci dost nových bytových projektů, které stačí zájem uspokojit. Ale třeba v Pardubicích jich tolik není," uvedl.

Co způsobilo hlad

A čím vysvětlit, že letos byl přes rostoucí ceny tak obrovský zájem o panelové byty? Příčin je podle makléřů mnoho. "Lidem se daří, snadněji dosáhnou na úvěry. Je jim pak i jedno, když je cena bytu vyšší a že musí měsíčně splácet o tisícovku víc. Ceny jsou stále příznivější než u ostatních bytů," uvedl Černík.

Šafránková oceňuje dostupnost hypoték. "Hraje to asi hlavní roli," zdůraznila. Podle ní se i rozšířila možnost financování družstevních bytů, což potvrzují i Havelka a Nekola.

Džupinová zase soudí, že zájem je do značné míry vyvolán populačním vývojem. "Silné ročníky mladších lidí s dětmi se dostaly do situace, že potřebují místo startovacích už větší byty. Rostou i ceny ostatních bytů, a tak jim nic jiného nezbývá," upozornila.

Přibývá také názorů, že panelové domy a byty se hodně rekonstruují, což výrazně zlepšuje jejich vzhled i kvalitu bydlení a tím i atraktivitu pro kupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám