Hlavní obsah

Nižší DPH mají mít i dál všechny nové byty a domy

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I po roce 2007, kdy Česku skončí výjimka Evropské unie, si možná lidé budou moci koupit všechny nově postavené byty a domy za nižší pětiprocentní sazbu DPH. Přitom se původně uvažovalo o tom, že nižší sazbu budou mít jen byty do 90 a rodinné domky do 150 čtverečních metrů. Tento návrh letos v únoru schválila i vláda.

Článek

Vyplývá to z návrhu novely zákona o DPH, který na čtvrtečním jednání vlády předloží ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS).

Řešení je založeno na definici sociálního bydlení, které může mít podle pravidel Unie sníženou sazbu DPH. V Česku má být v novele zákona přijata tak široká definice sociálního bydlení, která umožní zahrnout do tohoto pojmu všechny nové byty a domy používané k bydlení.

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič (ODS) ve čtvrtek Právu řekl, že toto nové řešení považuje za správné. "Bytovou výstavbu nemá cenu omezovat na metry. Třeba pro početnou rodinu může být devadesátimetrový byt malý," uvedl Gandalovič. Podle jeho slov si členské státy mohou samy definovat, které byty a domy budou patřit do kategorie sociálního bydlení.

Podle daňových odborníků by bylo pro státní správu i příliš náročné zajistit, aby se dodržoval dvojí režim daně. Ten by komplikoval život také developerům, kteří by se snažili většinu nových bytů a domů stavět tak, aby se kvůli ceně a odbytu vešli do limitů. Otázkou je pouze to, zda takové řešení přijme i Evropská unie.

Paroubkova vláda limity nastavila

"Je to bohužel neprůchozí návrh. Žádná členská země nemá definici sociálního bydlení bez jakýchkoli limitů. Může se tak stát, že něco nadšeně přijmeme a za půl roku zjistíme, že to tímto způsobem nelze udělat. To by pak vznikl obrovský problém," upozornil výkonný ředitel Central Group Aleš Novotný. Firma je jedním z největších prodejců bytů a domů u nás. Gandalovič ale soudí, že jeho kolega Tlustý to má dobře promyšlené. "Když to předkládá, pevně věří, že je schopen to v Unii i dojednat," řekl Gandalovič.

Řešení, jak se vyhnout vyšší DPH přes definici sociálního bydlení, vymyslela už letos v únoru Paroubkova vláda na základě jednání s Evropskou komisí. [celá zpráva] Až dosud se ale předpokládalo, že bude třeba nastavit určité limity.

U oprav bytů a domů může Česko uplatňovat sníženou sazbu až do roku 2010.

Reklama

Související články

Vláda schválila definici sociálního bydlení

Vláda ve středu rozhodla o tom, jaké byty budou patřit do kategorie sociálního bydlení. Schválený návrh připravilo ministerstvo pro místní rozvoj společně...

Výběr článků

Načítám