Hlavní obsah

ČR zabránila zdražení piva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Češi zablokovali návrh Evropské unie na zvýšení daní z piva. Ministr financí Vlastimil Tlustý řekl, že nemůže přijmout zvýšení daně z piva, protože to vytváří konkurenční boj mezi pivem a vínem a pivo je český národní nápoj. Na nešumivé víno je v EU nulová sazba.

Článek

"My Češi věříme, že pivo je součástí jídla. Nemůžeme souhlasit se znevýhodněním tak typicky českého produktu," řekl Tlustý na tiskové konferenci.

"Jde o principiální otázku. Nejde totiž jenom o zvýšení daní, ale primárně o zvýhodnění vína na úkor piva v celé Evropské unii," uvedl v úterý v Bruselu ministr financí ČR Vlastimil Tlustý.

Finský návrh na zvýšení daně o 4,5 procenta by se sice v ČR neprojevil, ale podle Tlustého Češi nemohou připustit nezvýhodnění piva do budoucna.

České "ne" však smetlo ze stolu i ostatní návrhy, včetně automatického mechanismu, který měl zaručit zvyšování spotřebních daní o inflaci každé dva až tři roky. Tlustého nesouhlas rovněž zabránil zvýšení minimální spotřební daně například na sladká vína o 31 procent. Během úterního jednání po boku České republiky stáli i Lotyši, ale podle diplomatických zdrojů byli ústupnější. Tlustého nesouhlas tak nakonec rozhodl.

Problematika zvyšování daní u alkoholu se na dlouhou dobu odsouvá. Státníci se dohodli, že experti Evropské komise nyní vypracují studii a spotřební daně na alkohol by se mohli na stůl ministrů vrátit nejdříve v první polovině příštího roku. Ale není příliš pravděpodobné, že Němci, kteří v té době budou EU předsedat, celou věc znovu otevřou.

Finské předsednictví navrovalo, že mechanismus nebude automatický, ale EU se bude zvýšením zabývat každé dva až tři roky znovu. Nárůst spotřební daně by pak měl odpovídat průměrné inflaci v celé EU.

Tlustý dal finskému ministrovi financí dva sudy českého piva

Český ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) se sešel se svým finským kolegou. Předal mu dva sudy piva, čímž chtěl finskému předsednictví údajně poděkovat za snahu, kterou vyvinulo při hledání kompromisu. Svojí snahu zabránit zvýšení daně z piva Tlustý a jeho doprovod propagují i odznáčky Czech Beer (české pivo), které mají připnuty na klopách.

Češi vedou boj proti návrhům na zvyšování minimální spotřební daně na pivo již několik měsíců. [celá zpráva]

Evropská komise původně navrhovala zvýšení o 31 procent, Finové však po vlně nesouhlasu navrhli růst jen o 4,5 procenta, což by se ČR vůbec nedotklo. Ministerstvu financí se však nelíbí, že zvýšení daně u piva prý vytváří konkurenci mezi oblíbeným nápojem Čechů a vínem. U nešumivých vín je v EU totiž nulová sazba, což zvýhodňuje státy jako Itálie či Francie, kde je tento nápoj tradiční.

Reklama

Související články

Pivo kvůli EU nezdraží, návrh neprošel

Ministři financí se v úterý v Bruselu nedohodli na zvýšení minimální spotřební daně z piva. Evropská komise chtěla spotřební daň zvýšit o 31 procenta. Pivo...

Výběr článků

Načítám