Hlavní obsah

Vítězem voleb v Hradci Králové je Hradecký demokratický klub

Právo, ČTK,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

V Hradci Králové se stal vítězem komunálních voleb Hradecký demokratický klub (HDK) v čele se stávajícím primátorem Zdeňkem Finkem. Svůj hlas jim dalo 25,56 procent obyvatel. Na druhém místě skončil nováček na místní komunální scéně hnutí ANO s 14,17 procenty hlasů.

Článek

HDK získal 12 mandátů v 37členném zastupitelstvu. ANO bude mít šest zastupitelů a třetí ČSSD s 12 procenty pak pět křesel.

Na čtvrtém místě skončila KSČM se ziskem deseti procent hlasů a čtyř mandátů. Po třech mandátech při zisku přes šest procent hlasů dostaly TOP 09 a ODS. Po dvou křeslech v zastupitelstvu získaly Koalice pro Hradec a Změna pro Hradec.

Voleb se zúčastnilo 38,89 procenta voličů, což je méně než v roce 2010.

Lídr HDK primátor a lékař Zdeněk Fink prý tak výrazné posílení pozic a vítězství HDK očekával. „Chovali jsme se zodpovědně a pracovitě, prosazovali otevřenou radnici,” řekl Fink. Tvorba koalice podle něj bude daleko jednodušší než před čtyřmi lety. Sám hodlá aspirovat na post primátora. „Věřím, že na ustavujícím zasedání zastupitelstva 4. listopadu zvolíme primátora, náměstky i radu,” řekl.

Radnici by mohly dál řídit dosavadní koaliční strany HDK, ODS, TOP 09 s Koalicí pro Hradec, kterou do voleb vedla dosavadní náměstkyně primátora Anna Maclová. Toto uskupení by ale disponovalo jen poměrně těsnou většinou 20 hlasů. „Po zkušenostech z minulého volebního období se budeme snažit o vytvoření širší kolice,” řekl Fink

O případné koalici v čele s HDK je připraveno jednat hnutí ANO.

„Výsledek vnímáme jako obrovskou podporu a mandát od voličů. Osobně mne trochu zklamala malá voličská účast,“ řekl lídr kandidátky Ano Václav Víška. Před čtyřmi lety přišlo 45,24 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám