Hlavní obsah

Maratón sčítání hlasů pokračuje, bodují strany vládní koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sčítání volebních výsledků v komunálních volbách sice stále pokračuje, ale v některých městech je už jasno. První výsledky napovídají, že si velmi dobře vedou strany vládní koalice. Politologové z toho usuzují, že volby nejsou protestní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Sokolově do 27členného městského zastupitelstva vyhrála volby ČSSD, na druhém místě se umístilo ANO. Sociální demokraté se ziskem 23,67 procenta hlasů získali v Sokolově sedm mandátů. Hnutí ANO volilo 19,98 procenta hlasů a získalo šest mandátů. Volební účast byla v Sokolově 28,28 procenta, což bylo jen mírně méně než před čtyřmi lety, kdy přišlo volit 29,77 procenta.

V Jičíně vyhrálo ANO se 14 procenty a získalo tři mandáty. Tři křesla ještě mají další tři strany. V roce 2010 vítězná ODS spadla z 27 na devět procent.

Volby v Hodoníně vyhrálo volby hnutí ANO, získalo osm mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druzí komunisté i třetí ČSSD mají pět mandátů.

V Bruntále se vítězem komunálních voleb stalo sdružení STAN, NK s osmi mandáty v 27členném zastupitelstvu. Druhé ANO 2011 má pět mandátů, stejně jako třetí KSČM.

V Praze je po sečtení pětadvaceti procent okrsků na prvním místě boje o magistrát hnutí ANO s 22,91 procenta. Na druhém místě je dosud vládnoucí TOP 09 s 19,20 procenta. Více čtěte  zde:

Komunální volby v Karlových Varech vyhrála KOA. V 35členném zastupitelstvu bude mít devět křesel. Druhé ANO má šest mandátů, po pěti ČSSD a Karlovaráci.

V Chrudimi vyhrála volby SNK ED, získala šest mandátů z 27. Stejný počet zastupitelů bude mít hnutí ANO. Třetí je ČSSD se čtyřmi mandáty. Po třech zastupitelích získaly Koalice pro Chrudim složená z KDU-ČSL a nestraníků, KSČM a ODS.

Komunální volby v Prostějově vyhrála ČSSD a v 35členném zastupitelstvu získala deset mandátů.Druhé hnutí ANO získalo 15,79 procenta hlasů a šest zastupitelů. Třetí sdružení PéVéčko, které založili bývalí členové ODS, obsadí v zastupitelstvu čtyři místa. Stejný počet zastupitelů bude mít KSČM a sdružení Změna pro Prostějov. S třemi zastupiteli může počítat TOP 09 a po dvou zastupitelích bude mít KDU-ČSL a ODS.

Komunální volby ve Svitavách znovu vyhrálo Sdružení pro město Svitavy. Voliči mu dali 35,87 hlasů, což znamená zisk deseti z 26 zastupitelů.

Z předběžných propočtů vyplývá, že volby v Jihlavě vyhraje hnutí ANO a za ním se umístí ČSSD.

V Semilech vyhrála Volba pro Semily, získala osm mandátů z 21. Za ní skončilo ANO se čtyřmi mandáty.

Komunální volby v Teplicích vyhrála ODS s osmi mandáty v 27členném zastupitelstvu. Druhá Volba pro Teplice získala šest mandátů, třetí ANO čtyři mandáty.

Vítězem voleb v Benešově je Volba pro město se sedmi křesly v 27členném zastupitelstvu. Druhá je ČSSD se šesti mandáty. Třetí pozice patří hnutí ANO, které získalo pět křesel. ODS obsadila tři křesla a po dvou mandátech mají KSČM, TOP 09 a STAN a NK - Spolu PRO Benešov.

Komunální volby v Pelhřimově vyhrála ČSSD. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu má čtyři mandáty, stejně jako druhá ODS. Po třech křeslech získalo uskupení Změna pro Pelhřimov, KDU-ČSL a hnutí ANO.  Do zastupitelstva se dostala také TOP 09 s dvěma mandáty a dvě křesla má také KSČM.

Volby v Karviné vyhrála ČSSD, má 18 mandátů ze 41. Druhé skončilo ANO, které má 13 mandátů. Zastupitele bude mít i KSČM a koalice KDU-ČSL a SZ.

V Ústí nad Orlicí vyhrálo Sdružení Oušťáci s devíti zastupiteli. Druhé se umístilo sdružení Ústí 2014 s pěti mandáty.

V Rakovníku vyhrála volby ČSSD, která byla dosud v opozici. Získala pět mandátů v 21členném zastupitelstvu. Druhé je uskupení Město pro vás.

Vítězem komunálních voleb v Klatovech je ODS, má osm z 27 křesel, o jedno víc než dosud. Druhá je ČSSD, třetí je Sdružení pro Klatovy.

Komunální volby v Jeseníku vyhrálo ANO.V pětadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít šest členů.Po čtyřech mandátech získala ČSSD a PRO Jeseník.

Obecní volby v Rokycanech vyhrála ČSSD, získala pět z 21 křesel v zastupitelstvu. Na druhém místě skončilo sdružení Pro naše Rokycany se čtyřmi mandáty. Třetí jsou Rokycanští patrioti se ziskem čtyř zastupitelů. Do zastupitelstva se dostane ještě ODS (tři mandáty), ANO (tři mandáty) a KSČM (dva mandáty). Naopak poslední člen dosavadní radniční koalice, TOP 09, získala jen 4,58 procenta hlasů a do zastupitelstva se nedostala.

Obecní volby v Havlíčkově Brodě vyhrála KSČM a má čtyři zastupitele. Stejný počet křesel bude mít také ČSSD a ODS. Po třech mandátech má KDU-ČSL a hnutí ANO.

Ve volbách v Českém Krumlově zvítězila ČSSD, získala pět míst ve 23členném zastupitelstvu.

V Břeclavi vyhrálo volby uskupení Pro region a SNK-ED, získalo šest mandátů v 27členném zastupitelstvu.Druhá ČSSD má pět mandátů, ANO, KDU a KSČM čtyři.

V Blansku vyhrála volby ČSSD. Získala sedm mandátů ve 25členném zastupitelstvu. Druhá ODS jich bude mít pět. KSČM a hnutí ANO mají po čtyřech.

Komunální volby v Jablonci vyhrála ODS, získala sedm ze 30 míst v zastupitelstvu. Stejně má i druhé ANO.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo hnutí AN, místa v zastupitelstvu získá i ČSSD a ODS. V novém zastupitelstvu Olomouce by měli usednout také zástupci TOP 09 a KDU-ČSL.

V Tachově vyhrála opět ČSSD, získala šest z 21 křesel v zastupitelstvu. Na druhém místě nyní skončilo hnutí ANO těsně přes KSČM. Obě strany dostanou po čtyřech mandátech.  Do zastupitelstva se dostane ještě Náš Tachov - TOP 09 a ODS, které budou mít shodně po třech mandátech a SNK Za Tachov a osady s jedním křeslem.

Ve Znojmě vyhrála komunální volby ČSSD, získala 11 mandátu v 31členném zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM se čtyřmi mandáty, stejně má i ANO.

Ve Vyškově vyhrála komunální volby ČSSD, která získala devět mandátů. Druhá KDU-ČSL získala čtyři mandáty stejně jako třetí KSČM a čtvrtá Volba pro město. Do zastupitelstva se třemi mandáty se dostalo hnutí ANO, dva mandáty získala ODS a jeden koalice Šance pro Vyškov a TOP 09.

V Táboře zvítězilo hnutí  Tábor 2020, ve 27členném zastupitelstvu získalo osm mandátů. Druhá skončila ČSSD, která společně s Táborem 2020 a TOP 09 tvořila stávající koalici.

Volby v Kroměříži vyhrálo ziskem 21,99 procenta hlasů a sedmi mandátů hnutí ANO 2011. Druhá ODS obsadí v zastupitelstvu pět křesel.  Na třetím místě skončila těsně koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí.

Sdružení pro Město Domažlice vyhrálo obecní volby v Domažlicích a má devět křesel.  Na druhém místě skončila ČSS a třetí je KSČM. Do zastupitelstva se dostala ještě ANO a KDU-ČSL.

Komunální volby v České Lípě vyhrála ČSSD, získala pět mandátů z 25. Druhé skončilo ANO se čtyřmi křesly. K volbám přišlo 28,80 procenta voličů.

Zatím bylo zvoleno 33 380 zastupitelů. Lidovci měli po sečtení poloviny okrsků 1554 zastupitelů, sociální demokraté 1014. Komunisté získali podle průběžných výsledků 654 zastupitelských křesel a Starostové a nezávislí (STAN) 606 míst v obecních zastupitelstvech. ODS jich zatím obsadila 359.

Hnutí ANO mělo po sečtení poloviny okrsků 102 zastupitelů a TOP 09 šestaosmdesát. Do výsledků se ale teprve začínají promítat údaje z velkých měst.

Účast v komunálních volbách se podle průběžných čísel pohybuje zhruba na 47 procentech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám