Hlavní obsah

Kdyby Klaus četl Baťu, mohli jsme mít strategii rozvoje, rozohnil se Babiš

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby si Václav Klaus jako první premiér samostatné ČR přečetl knihu od Jana Antonína Bati Budujme stát pro 40 000 000 lidí, mohl by rozvoj země vypadat jinak. Ve středu večer v ČT to prohlásil ministr financí Andrej Babiš. Podle šéfa státní kasy nemá Česko strategii, stát neví, kolik se rodí dětí a ani nepochopil, k čemu jsou evropské fondy.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Kdyby si Václav Klaus v lednu 1993 přečetl Baťovu knihu Budujeme stát pro 40 miliónů lidí, kterou napsal v roce 1937, tak tam bylo všechno napsáno. Kdyby to transponoval do prvních dní naší země a udělal audit, co jsme zdědili po komunistech, tak by tu byla strategie. My ji ale nemáme,“ prohlásil Babiš.

Podle něj se absence strategie ukázala, když vznikl projekt na rekonstrukci a navýšení kapacit mateřských škol. „Přihlásilo se 600 obcí, které chtějí 4,5 miliardy. Stát ani netuší, kolik dětí se rodí,“ uvedl ministr.

Podle Babiše minulé vlády ani nepochopily, k čemu byly určeny evropské fondy, v rámci nichž mělo Česko zatím nárok na 1380 miliard korun. „To je obrovská suma. Vůbec jsme to nepochopili, že stát má být vstřícný a chodit za starosty a ptát se jich co potřebují, jestli čističku odpadních vod. V tom je obrovský deficit,“ doplnil ministr.

Nestihne se vyčerpat 50 miliard

Za minulé období podle Babiše Česko už nestihne vyčerpat skoro 50 miliard. „Stát byl nepřátelský vůči živnostníkům, podnikatelům a obcím, neříkal jim, že tady máme ještě program,“ řekl ministr.

Babiš se také nepřímo navezl do svého předchůdce v čele financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „Při kontrolách jsme lhali Bruselu, ministerstvo financí vůbec úkol nezvládlo. A pak když Brusel přišel na to, že podvádíme, tak zastavil programy. Jak jsme kontrolovali čerpání fondů? Dělali jsme rozdíl mezi korupcí, podvodem a nepatrnou účetní chybou? Nedělali a pak se lidé báli ty fondy čerpat,“ dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám