Hlavní obsah

Zvýhodněné stravenky skončí, rozhodla vláda

• Aktualizováno

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu schválil návrh daňové reformy, a to i přes to, že se jednání neúčastnili ministři za TOP 09. Návrh ministerstva financí počítá s vytvořením jednoho inkasního místa, zrušením superhrubé mzdy nebo zrušením řady daňových výjimek včetně zvýhodnění stravenek.

Co si lidé myslí o zrušení zvýhodnění stravenek?Video: Novinky

 
Článek

Pokud reforma projde legislativním procesem, měla by začít platit od roku 2013.

O zachování daňového zvýhodnění stravenek usilovaly Věci veřejné, nakonec se jim to ale nepodařilo. Podle informací ČTK se při hlasování o tomto bodu ministři ODS zdrželi hlasování a vzhledem k tomu, že resorty obsazené TOP 09 zastupovali náměstci bez hlasovacího práva, změna neprošla. Zrušení daňového zvýhodnění se nezamlouvá ani odborům či zaměstnavatelům. S reformou nesouhlasí rovněž opozice.

Zachovány byly naopak investiční pobídky.

Něco se doladí ve Sněmovně

Podle informací od vicepremiérky Karolíny Peake (VV) byly Věci veřejné úspěšné částečně. Jmenovala jednotné odvody z hazardu ve výši 20 procent a osvobození drobných akcionářů od daní z dividend. Ještě ve Sněmovně má být podle ní doladěna jasná úprava podoby podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Šéf poslanců VV Vít Bárta v ČT doplnil, že jeho strana se pokusí zamezit zrušení daňového zvýhodnění stravenek ve Sněmovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Schneider (vlevo) zastupoval na jednání vlády ministra zahraničí. Na snímku s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Premiér Nečas však na tiskové konferenci kabinetu připomněl, že případná změna návrhu by musela být dohodnuta v koalici. "Jinak platí návrh z vlády," dodal šéf kabinetu, kterého velmi rozhořčila neomluvená absence ministrů za TOP 09 v čele s šéfem státní kasy Miroslavem Kalouskem. [celá zpráva]

Podle Kalouska v případě stravenek už VV žádné dohody v koalici dosáhnout nemohou, a debata o stravenkách je tudíž pasé, jelikož podle koaliční smlouvy nesmějí nic prohlasovat s opozicí.

Jenže ani podle členky grémia ODS Miroslavy Němcové není všem dnům konec. „Debata o stravenkách uzavřená není. Jako vedení ODS jsme se na toto téma taky bavili. Budeme chtít otevřít ještě toto téma na jednání Sněmovny s tím cílem, aby se na stravenky nesáhlo, když to řeknu jednoduše,“ uvedla Němcová.

Superhrubá mzda po pár letech existence končí

Ministerstvo chce zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nová sazba daně by měla být počítána z hrubé mzdy a činit 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění by neměly být podle návrhu realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd ve výši 32,5 procenta.

Dále by měly být zvýšeny platby pojistného na zdravotní pojištění u zaměstnanců o dvě procenta a sníženy sazby pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení u podnikatelů.

Většina lidí si má polepšit

Již dříve proti původnímu záměru ministerstva financí (MF) v návrhu zachovalo u půjček na bydlení ve zmenšené míře možnost odpočtu úroků z daňového základu. Částku podle svého dřívějšího vyjádření navrhne snížit na maximálních 80 000 Kč ročně ze současných 300 000 korun, původně neměl být odpočet možný vůbec. Ministerstvo rovněž nakonec navrhlo i zrušit daň z dividend. Původně úřad navrhoval zachování daně z dividend s tím, že firmy budou mít slevu na dani.

Daňová reforma by měla podle původních propočtů ministerstva financí mírně snížit daňové zatížení. Většina lidí by měla podle výpočtů MF na reformě uspořit řádově stokoruny měsíčně. Bezdětný zaměstnanec, jehož superhrubá mzda včetně odvodů činí 30 000 korun, podle MF odvede státu o 279 korun méně. S rostoucí superhrubou mzdou se rozdíl zvyšuje. Pouze bezdětný zaměstnanec se superhrubou mzdou 10 000 korun zaplatí více, a to o 51 korun. V případě zaměstnance se dvěma dětmi a manželkou bez příjmů a superhrubou mzdou 30 000 korun odvede o zhruba 500 korun méně.

TOP 09 odmítá účast svých ministrů na jednání kabinetu kvůli kauze Ladislava Bátory. Strana požaduje po ministru školství Josefu Dobešovi (VV), aby Bátoru odvolal z pozice  personálního šéfa úřadu. Bátora se nevybíravě opřel do ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám