Hlavní obsah

Zvon za ty, které zabavili nacisté, odlit v Rakousku

V rakouském Innsbrucku byl v pátek odlit zvon, který bude v Praze připomínat 9801 zvonů zrekvírovaných na našem území nacisty za druhé světové války. Tehdy byly zvony sejmuty z českých a moravských zvonic, roztaveny a přeměněny například na náboje do samopalů. Nový zvon symbolicky váží 9801 kilogramů, tedy za každý nacisty zabavený zvon jeden kilogram váhy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z klíčových momentů odlévání v dílně nejstaršího rakouského zvonařství Grassmayr v Innsbrucku.

Článek

Za myšlenkou připomínkového zvonu stojí spolek Sanctus Castulus, tedy Svatý Haštal, v minulosti totiž tento spolek navrátil zmizelé zvony do kostela sv. Haštala v Praze.

Odlití spolek zadal nejstaršímu zvonařství v Rakousku, dílně Grassmayr v Innsbrucku, na našem území by podle iniciativy zvonaři neodlili takové množství hmoty.

Přípravné práce trvaly dva měsíce, samotné odlití pak bylo hotovo za několik minut. Roztavená zvonovina o váze okolo deseti tun a teplotě přes 1000 stupňů Celsia tekla z tavicí pece do formy uložené v zemi.

„Pana doktora zastřelili“. Gestapo chtělo lidem popravou spisovatele Vančury nahnat strach

Historie

Motiv střepů zabavených zvonů se objevuje i na reliéfní výzdobě nového díla, autory návrhu jsou Kryštof Čižinský a Jakub Kamínek.

Zvon nyní chladne, což může trvat i týdny. Poprvé by se měl v Praze rozeznít v srpnu, 80 let poté, co z pražských Manin odjela do Hamburku poslední loď s rekvírovanými zvony.

V připravovaném novém parku na Rohanském ostrově by měl zvon stát, do té doby bude umístěn na pontonu u Vltavy. „Samotný zvon vyjde na osm až devět milionů korun, celkové náklady se pak pohybují okolo dvanácti milionů, vše jsme vybrali veřejnou sbírkou. Zvon bude darován hlavnímu městu Praze,“ řekl Ondřej Boháč, předseda spolku Sanctus Castulus.

Reklama

Výběr článků

Načítám