Hlavní obsah

Zubařů rychle ubývá, zhorší se dostupnost péče

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zubních lékařů je stále méně, jsou věkově starší a pokud stát nepřijme rázná opatření, během několika let se výrazně zhorší dostupnost stomatologické péče. Uvedl to předseda České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Článek

"V současné době je 7500 zubních lékařů. Za patnáct let jich ubude 2200 protože odejdou do penze a nemá je kdo nahradit, a to znamená, že každému z nich přibude zhruba 400 pacientů," řekl Právu ve středu Pekárek.

Komora proto navrhla tři pilíře, jak tento nedobrý stav změnit.

Tím prvním je podstatné navýšení studentů zubního lékařství. K tomu je ale zapotřebí, aby stát přidal peníze na jejich výchovu. Dnes dává zhruba 120 tisíc korun na jednoho studenta a rok, ale zapotřebí by bylo 200 tisíc, protože se učí na moderních přístrojích a po vystudování už jsou hotoví zubní lékaři a mohou si otevřít praxi.

Komora radí zvýšit prevenci

Druhým pilířem je motivovat pacienty k péči o svůj chrup, pravidelně chodit na preventivní prohlídky a vyčlenit část zubní péče z veřejného zdravotního pojištění. Šlo by například o plomby a ošetření kořenového kanálku.

Konečně třetím pilířem je změna systému zdravotní péče. "Zubní lékař by část péče o ústní dutinu delegoval buď na dentální hygienistku nebo preventistku. Tak by se soustředil pouze na lékařské zákroky.

Pekárek nevylučuje vznik nové vysoké školy, která by se soustředila výhradně na výchovu budoucích zubařů. "Pokud neuděláme rázná opatření, pak za 15 let budou na zubní ošetření fronty a dostupnost této péče se podstatně zhorší," varoval Pekárek.

Těm, kdo už dnes nemohou sehnat zubního lékaře doporučil obrátit se na místní stomatologické komory (adresu získají u každého zubního lékaře), kde jim doporučí lékaře, kteří ještě pacienty přijímají. Za zubní péčí budou dojíždět často mnoho kilometrů od bydliště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám