Hlavní obsah

Zubaři hrozí odmítnutím pacientů kvůli limitům

Právo, per
PRAHA

Prezident stomatologické komory Jiří Pekárek v pondělí varoval, že zubní lékaři začnou odmítat pacienty s tím, že už vyčerpali finanční limity, které mají na první pololetí pro jejich ošetření. Objednávají je tedy až na druhé pololetí. První takový případ se už podle něj vyskytl na jižní Moravě.

Článek

Ministr zdravotnictví David Rath ale soudí, že z toho těžko mohou obviňovat ministerstvo, protože limity si s pojišťovnami nasmlouvali zubaři sami. "Teď, když zjistili, že jim nevyhovují, tak se před veřejností snaží problém svést na ministerstvo," řekl Právu.

"My jsme k limitům byli donuceni pojišťovnami, protože ty se řídily rámcovou dohodou o úhradách zdravotní péče, kterou loni dohodl prezident Lékařské komory Rath s premiérem Paroubkem a tehdejší ministryní Emmerovou. Z ní limity vycházejí," řekl Právu včera prezident stomatologické komory Jiří Pekárek.

To nepřímo Právu potvrdil i prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jiří Bek: "Z rámcové dohody vycházela úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví, která stabilizuje výdaje pojišťoven. Z ní pak vzešly cenové dodatky ke smlouvám se zubaři, tedy limity."

"Při akutní péči bude pacient ošetřen vždy. Jsem přesvědčen, že žádný odmítnut nebude," vysvětlil Pekárek s tím, že zubaři chtějí změnit tento systém a limity nastavit spravedlivěji.

O pět procent víc péče než loni

V praxi to vypadá tak, že každý zubní lékař má určitý limit peněz na pacienty té určité zdravotní pojišťovny. Při stanovení limitu záleželo na tom, kolik pacientů oné pojišťovny loni ošetřil a jak draze. Limit stanoví, že může ošetřit, ve finančním vyjádření, o pět procent víc než loni, jinak se vystavuje sankcím od zdravotní pojišťovny. V lepším případě mu péči nezaplatí. Do tohoto procesu ministerstvo zdravotnictví nezasahuje.

"Takto špatně nastavené úhrady diskriminují pacienty malých zdravotních pojišťoven. Jestliže zubař loni ošetřil dejme tomu pět pacientů malé pojišťovny, letos dostal na první pololetí limit třeba 10 000 korun. Vyčerpá ho, už když ošetří o jednoho pacienta pojišťovny navíc. Ti ostatní tedy musejí počkat na druhé pololetí letošního roku, až stomatolog opět bude mít nový limit. To je samozřejmě nesmysl a špatně," vysvětluje Pekárek.

Dodává, že paradoxně někteří zubaři ale limit nevyčerpají. Týká se to pojištěnců VZP. Od ní někteří pacienti odešli k jiným pojišťovnám, ale limit na ně se nepřevedl. Zubaři tedy  limit u pojištěnců VZP nemusí vyčerpat. U pojišťoven, kam od VZP pacienti přešli, se ale lékaři bojí limit přečerpat, a proto pacienty raději odmítnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám