Hlavní obsah

Ztraceného německého houbaře hledala horská služba dlouho do noci

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř do půlnoci hledala v sobotu šumavská horská služba v nepřehledném, obtížně přístupném terénu v nejpřísněji chráněné lokalitě Velká niva ztraceného německého houbaře.

Foto: archiv NP Šumava

Na ilustračním snímku největší šumavský vodopád Bílá strž

Článek

„Trojice mužů vyrazila na houby a jeden z nich se z nepřehledného mokřadu  naposledy ohlásil přátelům kolem páté odpoledne. Pak s ním ztratili kontakt a večer to oznámili Policii ČR, která nás okamžitě požádala o pomoc,“ řekl Právu jeden ze zasahujících členů horské služby Ondřej Zeman.

Dodal, že pátrací akce začala v půl osmé a zapojili se do ní kromě horské služby i policisté, hasiči z Lenory a Volar, jeden z lesníků  a pomáhala i posádka policejního vrtulníku s termovizí a lokalizátorem signálu mobilního telefonu.

„Celkem nás pátralo třicet, z toho deset našich záchranářů. Šli jsme rojnicí přes rezervaci a na druhé straně čekal i náš psovod,“ shrnul Zeman masivní pátrání, které skončilo kolem jedenácté šťastně, kdy záchranáři muže našli a pouze s poraněným kolenem jej transportovali k jeho kamarádům. Ti ho převezli na hranice, kde si muže už čekali němečtí zdravotníci.

„Velká niva je jednou z nejpřísněji chráněných lokalit na Šumavě. Netušíme, proč se němečtí houbaři vydali právě tam. Asi je nikdo nevaroval a neřekl jim, že do rezervace je vstup zakázán a nenajdou v ní ani žádné cesty,“ dodal náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám