Hlavní obsah

Zrušit Senát? To raději zrušme prezidenta, navrhl Kubera

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) odmítl nápad vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana, aby Česká republika zrušila horní parlamentní komoru. Stejnou úsporu by podle Kubery přineslo i zrušení funkce hlavy státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Jaroslav Kubera

Článek

„Náklady Hradu jsou mimochodem podobné jako Senátu. Zhruba 480 miliónů. Nám se naskýtá možnost zrušit články 54 a 56 a Miloš Zeman by se zapsal do dějin jako poslední prezident České republiky. A je to mnohem reálnější než úvahy pana prezidenta,“ uvedl Kubera.

Pokud by Babiš myslel úspory v chodu státu vážně, měl by podle senátora raději otevřít otázku snížení počtu ministerstev na polovinu.

Proti Zemanovým a Babišovým prohlášením se ve středu postavil i šéf senátorského klubu soc.dem. Petr Vícha. Právě ve středu mají totiž senátoři na programu zákon o střetu zájmů, který je podle Víchy plný chyb a horní parlamentní komora jej musí pozměňovacími návrhy upravit.

„Vyvrací to prohlášení pana prezidenta a pana Babiše o zbytečnosti Senátu. Protože kdybychom ten zákon schválili, tak je prakticky nepoužitelný,“ poznamenal Vícha.

Související téma:

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Senátor Jaroslav Kubera.

O zrušení Senátu hovořil Babiš krátce po druhém kole senátních voleb, ve kterých jeho hnutí získalo pouze tři mandáty. Vicepremiér navrhl vyplatit senátorům doživotní rentu, aby se sami rozpustili. Svůj nápad zdůvodňoval nízkou volební účastí 15,4 procenta. Prezident je ve svém názoru na horní komoru parlamentu konzistentní. Její potřebnost zpochybnil již v minulosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám