Hlavní obsah

Zraněný voják je po operaci mimo ohrožení života. Jak to půjde, převezou ho do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Lubomír Metnar a náčelník generálního štábu armády Aleš Opata ve čtvrtek na tiskové konferenci popsali středeční bombový útok na hlídku českých vojáků v Afghánistánu. Metnar řekl, že voják, který byl těžce zraněn, bude převezen do České republiky, až to dovolí jeho zdravotní stav.

Záznam: Briefing ministra obrany Lubomíra Metnara a náčelníka generálního štábu armády Aleše OpatyVideo: ČTK

 
Článek

„Se základnou v Afghánistánu jsme ve spojení a podle posledních zpráv, které máme, jsou vojáci mimo ohrožení života,“ řekl Metnar.

Tři z nich byli zraněni lehce a po ošetření se vrátili k jednotce, jeden zůstal v nemocnici na pozorování. Těžce zraněný voják byl už ve středu operován na základně Bagrám. Ve čtvrtek prodělal další operaci. [celá zpráva]

„Operace skončila, je ve stabilizovaném stavu,“ řekl Opata. „Jakmile to jeho zdravotní stav dovolí, bude převezen do ČR,“ dodal Metnar.

Zranění jako při těžké nehodě 

Atentátníci při útoku použili civilní auto naplněné výbušninou, výbuch vojenské vozidlo převrátil. [celá zpráva]

„U pátého vojáka došlo k těžkému zranění, odpovídá tomu, jako když se stane těžká dopravní nehoda. Ale ten útok nebyl fatální, je to zásluhou velitele jednotky a vojáků, kteří jsou skvěle připraveni,“ uvedl Opata.

Útok, který se odehrál zhruba čtyři kilometry od základny Bagrám, prý nemířil přímo na české vojáky, ale na kolonu koaličních vozidel. Podle předběžných závěrů se jednalo o sebevražedný útok, atentátník použil po domácku vyrobenou trhavinu.

„Výbušný systém byl naložen ve vozidle afghánského původu, české vozidlo bylo zasaženo výbuchem a sraženo na bok,“ popsal Opata.

Útok přišel dva a půl měsíce po sebevražedném atentátu, při kterém zahynuli tři čeští vojáci. V úterý Lidové noviny zveřejnily informaci, že spolupachatele atentátu zlikvidovaly české speciální síly. Vedení armády a ministerstva obrany ji nepotvrdilo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám