Hlavní obsah

Zpráva o rozhodnutí ÚS šokovala krajské kandidáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí Ústavního soudu o odložení vykonatelnosti rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb vyvolalo v krajích mezi kandidáty stran doslova zděšení.

Foto: René Volfík, ČTK

David Rath

Článek

„Je to šokující rozhodnutí, které nikdo nečekal a kterému drtivá většina voličů nebude rozumět,“ uvedl středočeský hejtman a dvojka z kandidátky ČSSD David Rath.

Obdobně se vyjádřil i jeho krajský soupeř, místopředseda ODS Petr Bendl: „Je to absolutně nečekaný a bezprecedentní krok,“ řekl Právu.

Podle lidoveckého lídra na Vysočině Jana Kasala bylo rozhodnutí překvapivé, dalo se však prý čekat.

„Naprosto souhlasím s reakcí pana prezidenta. Navíc si myslím, že se může jednat i o výsledek některých lobbistických tlaků. Nemám nic proti současnému premiérovi, ale měli bychom mít i podle ústavy vládu, která byla zvolená v demokratických volbách,“ sdělil lídr jihočeské kandidátky ČSSD Vítězslav Jandák.

Obdobný názor měl lídr jihočeské ODS Jan Bauer. „Rozhodnutí Ústavního soudu mi připadá nezodpovědné. Zemi musí vést vláda s mandátem vzešlým z voleb a s plnou politickou odpovědností. V současné ekonomické situaci to platí dvojnásob,“ uvedl.

Podle lídra ODS v Ústeckém kraji a místopředsedy Petra Gandaloviče na sebe soud vzal obrovskou odpovědnost za politický vývoj v zemi. „Volby se dají posunout o tři týdny, nelze ale nadále odkládat řešení ekonomické krize,“ prohlásil.

Podobný názor měl Pavel Ploc, jednička ČSSD v Libereckém kraji. „Znamená to prodloužení doby vládnutí úřednické vlády, která má omezený mandát a v době krize nemůže činit důležitá a potřebná rozhodnutí. Zůstává mi rozum stát nad tím, jak jeden člověk, Miloš Melčák, má vliv na život tolika lidí v této zemi,“ řekl.

ÚS prý překročil svoje pravomoci

Mnozí kandidáti napříč stranami hovoří o překročení pravomocí za strany ÚS. Místopředseda ČSSD a lídr kandidátky Zlínského kraje Zdeněk Škromach míní, že rozhodnutí je zásahem do ústavního pořádku.

„Věřím, že soudci mají dost zdravého rozumu a že nakonec rozhodnou tak, že volby proběhnou v říjnovém termínu. Paradoxní je, že všechno vzešlo z iniciativy poslance, který svou zradou na voličích způsobil změnu povolebního uspořádání ve Sněmovně. A dnes se domáhá toho, aby mohl poslanecké prebendy využívat až do konce řádného volebního období,“ uvedl.

Kandidátku TOP 09 vede v Královéhradeckém kraji Leoš Heger (nez). „ÚS je v našem státě poslední instance a já jej respektuji. Pokud nebudou předčasné volby, pak nová Sněmovna se utvoří až po řádných volbách,“ uvedl.

Také podle kandidáta ODS v Ústeckém kraji Jiřího Šulce „nepřísluší politikům komentovat rozhodnutí ÚS“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám