Hlavní obsah

Zoufalství kolem nového úseku D8: Otevřeme, uvidíme a možná zase zavřeme

Prackovice
Aktualizováno

Otevření nového nestabilního úseku D8 začíná připomínat špatnou komedii. V sobotu dopoledne tento dvanáctikilometrový úsek přes České středohoří slavnostně otevřeli politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Jenže provoz bude sveden do jednoho pruhu, vláda dálnici v pondělí projedná a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nevyloučil, že se úsek zase zavře.

Stříhání pásky na D8Video: Novinky

 
Článek

Vláda se bude v pondělí potížemi kolem posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří zabývat. Sobotka nevyloučil, že by se nestabilní úsek mohl v budoucnu uzavřít úplně.

Dvanáctikilometrový úsek bude v sobotu slavnostně otevřen. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v pátek večer oznámilo, že asi na dvou kilometrech bude provoz sveden do jednoho pruhu. Důvodem je nestabilita podloží u prackovické estakády.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) Českému rozhlasu ale dnes řekl, že žádné nebezpečí nehrozí.

Andrej Babiš a Dan Ťok k otevření posledního úseku D8Video: Novinky

"To, co se stalo, je, že při stavebních pracech, konkrétně při injektáži, to podloží začalo někde hluboko ve 20 metrech nebo ve 14 metrech v druhé sondě vykazovat pohyb, takže my jsme ho začali sledovat," řekl ministr ČRo. Podobná věc se podle něj už jednou stala, když se dělaly odvodňovací stěny. Podloží se poté uklidnilo v řádu dní, týdnu, uvedl. Předpokládá, že je to stejná reakce a že se v blízké době provoz vrátí i na druhou stranu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a ČTK

Výstavba dálnice D8

"V pondělí zasedá vláda, já chci, aby pan ministr dopravy informoval vládu o tom, jak reálně vypadá situace. Jaké jsou výsledky monitoringu D8 a jaká se předpokládají opatření," řekl premiér v Teplicích, kam dorazil na krajskou konferenci ČSSD. Klíčové podle něj budou výsledky monitoringu.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Zleva ministr dopravy Dan Ťok, saský ministr hospodářství, práce a dopravy Martin Dulig, prezident Miloš Zeman, saský premiér Stanisław Tillich a hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček s kousky pásky, kterou při zahájení přestřihli.

"Klíčové je, aby ministerstvo dopravy a ŘSD monitorovaly situaci v tom problematickém úseku. A pokud by se něco dělo, cokoli, co by mělo ohrožovat stabilitu té dálnice, tak je potřeba přijmout příslušná opatření, včetně uzavření dálnice v budoucnosti. Ani to se nedá vyloučit, protože ten terén je opravdu geologicky velmi složitý," doplnil Sobotka.

Rozebrali část dokončené dálnice

Nestabilita u estakády se poprvé ve větší míře ukázala v říjnu. Stavbaři museli kvůli propadu podpěry mostu rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun náspu. Součástí úpravy bylo vybudování šestnáctimetrové odvodňovací stěny a padesátimetrové kotvy.

ŘSD monitoruje dálnici i její okolí sondami, výstupy z nich má každou hodinu.

Rozestavěná dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se dlouhodobě potýká s nestabilitou podloží. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřicku. Sesuv zavalil rozestavěný úsek D8 asi v délce 200 metrů a poškodil i nedalekou železniční trať.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám