Hlavní obsah

Zoo Zlín čeká první letošní návštěvníky

Alex Švamberk, Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Brány Zoo Zlín se v pondělí po čtyřech měsících otevírají návštěvníkům. V Česku končí nouzový stav a ministerstvo zdravotnictví při rozvolňování koronavirových omezení mimo jiné povolila otevřít zoo. Zahradám už hrozilo živoření, na penězích ze vstupného jsou závislé.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ošetřovatelka v Zoo Zlín krmí malé opičky kotalů veverovitých.

Článek

O víkendu v Zoo Zlín finišovaly všechny práce spojené s otevřením. „Většinou je začátek roku ve zlínské zoo spojen s realizací nejrůznějších větších oprav, letos to však vzhledem k těžké finanční situaci během prvních tří měsíců byly opravdu jen ty nejnutnější aktivity,” přiblížila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Bylo toho pro všechny opravdu hodně
Romana Bujáčková, Zoo Zlín

„Soustředili jsme se hlavně na jarní práce, především na úklid parkových a travnatých části areálu zahrady, na přípravu venkovních expozic zvířat, úklid a čistění cest pro návštěvníky,“ dodala.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ošetřovatelka ve zlínské zoo krmí matku a mládě mravenečníka čtyřprstého.

Zlínskou zoo v týdnu svírala nejistota, kdy do areálu první letošní návštěvníky pustí. Těsně před svým odstoupením totiž ministr zdravotnictví Jan Blatný ve středu doporučil hygienikům a Zlínskému kraji o týden prodloužit přísná opatření spojená s covid-19.

Utrácení zvířat by mělo být zažehnáno. Zoo dostanou příspěvek na krmení

Domácí

Až o den později hejtman kraje Radim Holiš (ANO) potvrdil, že východ Moravy v pondělí najíždí na stejný rozvolňující režim jako další regiony v zemi. „Bylo toho pro všechny opravdu hodně. Ale chceme návštěvníkům nabídnout co nejpříjemnější návštěvu zoo,“ přiznala Bujáčková.

Omezené množství lidí

Zahrada může do areálu vpustit pětinu okamžité kapacity areálu, což pro Zoo Zlín znamená až tři tisíce návštěvníků. Pracovníci zoo v této souvislosti v minulých dnech instalovali covidové informační tabule, obrazovky na pokladnách a info panely v areálu zoo.

„To proto, aby měli lidé při návštěvě zoo všechny potřebné informace ohledně dodržování nastavených pravidel, to znamená povinnost nosit nanoroušky nebo respirátory a dodržování dvoumetrových rozestupů,“ podotkla mluvčí.

Ve Zlíně „vyšlapali” stravu pro puštíky pro místní zoologickou zahradu

Koktejl

Otevřeny jsou od pondělí jen venkovní výběhy. V těch spatří první letošní návštěvníci většinu chovaných zvířat. „Věříme, že i bez atraktivních rejnoků a možnosti návštěvy pavilonů si lidé areál zoo užijí. Už na ně čekají sloni, lvi, nosorožci, žirafy, lachtani, tygři, medvědi, gauři, supi a další zvířata. V průchozí expozici klokanů rudokrkých navíc uvidí deset letošních mláďat, která už vykukují z vaků,“ podotkla mluvčí.

Běžně otevřeno 365 dnů

Za běžného provozu je zahrada otevřená 365 dní v roce. Vloni tomu bylo kvůli covid-19 poprvé jinak. Zoo byla 112 dnů zavřená, letos je to už 101 dnů. Jen za první tři letošní měsíce dosahují ztráty z příjmů ze vstupného odhadem sedm milionů korun.

„Díky obrovské podpoře lidí se nám ale podařilo ekonomickou krizi zvládnout, lidé nám od 1. března darovali přes devatenáct milionů korun,“ uvedla mluvčí.

Velikonoční nadílku dostali v pondělí i obyvatelé trojské zoo

Koktejl

Příznivci zahrady posílali sponzorské dary a využívali také projekt Mám zvíře na víkend. „Tato částka pokryje provoz zoo na dva a půl měsíce,“ doplnila Bujáčková.

Podpora příznivců přicházela z celého Česka. „Sponzorské dary jsme ale díky projektu Zvíře na víkend získali také ze Severního Irska, USA, Kanady, Saudské Arábie,“ řekla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám