Hlavní obsah

Značka ČSSD je v Praze v těžké krizi, připouští Landovský

Praha

Sociální demokracie je v Praze v krizi, kterou bude těžké překonat. Prohlásil to neúspěšný kandidát ČSSD na primátora Jakub Landovský. Problémem strany v metropoli je podle něj i nedostatečně aktivní členská základna. Strana se v letošních komunálních volbách poprvé od roku 1990 nedostala do pražského zastupitelstva, pohořela rovněž na radnicích městských částí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr kandidátky ČSSD v Praze Jakub Landovský

Článek

„Sociální demokracie v Praze se nedostala ani na jednu radnici ani do zastupitelstva hlavního města, což je samozřejmě drtivá prohra,” řekl Landovský.

Doplnil, že ČSSD má v Praze zhruba 2000 členů, a pokud by každý oslovil osm lidí, strana by bez problémů překročila pětiprocentní práh pro zvolení do zastupitelstva.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstva v Praze

„Je to dané tím, že ta značka místo aby táhla, tak prostě nepřitahuje. V Praze to není o jednom tématu, ani o jednom člověku,” tvrdí.

Já oslovil hodně lidí, řekl lídr

Fakt, že strana pohořela ve všech městských částech, podle Landovského dokazuje, že jde o hlubší problém. „Ukazuje to, že značka sociální demokracie je minimálně v Praze v těžké krizi, kterou bude docela obtížné překonat,” zmínil.

„Já osobně jsem věnoval kampani opravdu maximum energie, invence a času a přesvědčil jsem opravdu hodně lidí,” řekl a dodal, že o tom svědčí i počet preferenčních hlasů, které obdržel.

Do budoucna podle něj sociální demokracie musí pracovat na aktivní členské základně, profilaci strany pro cílového voliče, kterým je střední třída a zaměstnanci, a také na hledání atraktivních témat.

Landovský zároveň poděkoval všem voličům, kteří straně dali hlasy, a poblahopřál vítězům voleb. „Budeme velmi bedlivě sledovat, jak bude nová koalice na magistrátu plnit svoje sliby,” uvedl.

Ve volbách na pražský magistrát v roce 2014 dostala ČSSD 10,4 procenta a získala osm mandátů v 65členném zastupitelstvu. Poslední čtyři roky byla součástí pražské vládní koalice s ANO a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN), sociální demokraté měli v radě na starosti dopravu, sociální služby či školství.

Letos však zisk ČSSD ve volbách na magistrát nedosáhl ani tří procent. Spíše fiaskem pro stranu skončily komunální volby i celkově. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výsledky obecních voleb

Výsledky voleb do zastupitelstev měst a obcí, které se konaly 5. a 6. října 2018.

Výběr článků

Načítám