Hlavní obsah

Volební fiasko pro ČSSD. Většinu velkých měst získalo ANO

Hnutí ANO získalo v letošních komunálních volbách nejvíce velkých měst. Ztratilo Prahu, kde vyhrála ODS. V Brně, Ostravě a řadě dalších měst však zvítězilo. Významné ztráty zaznamenala sociální demokracie. V celé republice pak tradičně nejvíce zastupitelských křesel mají nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do zastupitelstev

Článek

Sčítání hlasů v komunálních volbách skončilo v neděli ráno. Nejdéle se počítaly hlasy Pražanů. Volební účast se pohybovala mírně nad 47 procenty, což je zhruba o tři procentní body víc než v roce 2014.

Komunální volby skončily totálním fiaskem pro ČSSD.  Poprvé od roku 1990 nebudou sociální demokraté v zastupitelstvech některých měst, kde dosud měli vliv na chod radnic. Platí to například pro Prahu, Hradec Králové, Ústí nad Labem a Zlín.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komunální volby 2018

V Praze vyhráli občanští demokraté, ale jejich vítězství může být velmi hořké a mohou skončit v opozici. O koalici chtějí totiž další subjekty, jež v hlavním městě uspěly - hnutí Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) - jednat s Piráty. Do pražského zastupitelstva se poprvé od roku 1990 nedostanou zástupci ČSSD a KSČM.

Vyjádření Petra Stuchlíka (ANO) k výsledku obecních voleb Video: ČTK

Vítězem komunálních voleb v Brně je hnutí ANO s 23,03 procenta voličů a v pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo 18 mandátů. Na druhém místě skončila ODS s podporou Svobodných s výsledkem 18,55 procenta, což znamená zisk 14 mandátů. Primátor a lídr ANO Petr Vokřál jednal už s jedničkou ODS Markétou Vaňkovou. Ani jeden spolupráci nevyloučil, ale ani ji nepotvrdil.

Také v Ostravě vyhrálo ANO s velkým náskokem. Získalo 32,72 procenta hlasů a 21 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Na druhém místě skončilo hnutí Ostravak, volilo ho 11,49 procenta lidí a má sedm mandátů. Ostravský primátor a lídr vítězného hnutí ANO Tomáš Macura uvedl, že by uvítal pokračování nynější koalice s hnutím Ostravak, ODS a lidovci.

V Liberci bodoval Půta

ANO zvítězilo také v Plzni, Olomouci, Jihlavě, Hradci Králové, Karlových Varech, Ústí nad Labem, Pardubicích, Českých Budějovicích a Zlíně. V Liberci skončilo ANO druhé, vyhráli tam Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou.

Sociální demokracie si může připsat úspěch v Karviné a ve Frýdku-Místku. V Třinci vyhrálo sdružení Osobnosti pro Třinec, v Kladně Volba pro Kladno a v Mostě hnutí ProMOST. Občanští demokraté zvítězili v Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi a Teplicích. ANO vyhrálo v Chomutově, Přerově, Prostějově, Havířově, Děčíně a Opavě.

Volby se podle komisí obešly bez větších problémů. V Ústeckém kraji ale policie přijala několik podnětů kvůli podezření z možného pokusu o ovlivnění voleb, všemi se zabývá. Kriminalisté zasahovali ve volebních místnostech v Ústí nad Labem a Bílině na Teplicku, podrobnosti ale zatím policie sdělovat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám