Hlavní obsah

Zmatky v dopravě na Ústecku, druhý dopravce skončí

– ÚSTÍ NAD LABEM

Ze zmatků kolem autobusové dopravy v Ústeckém kraji ve čtvrtek ráno nečekaně profitovali cestující. Místo obvyklého jednoho autobusu pro ně totiž například v obci Libouchec přijely dva. Kuriózní situace je výsledkem sporů mezi Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK), ČSAD Česká Lípa, odbory a krajským úřadem. Ten na rozruch kolem stávkové pohotovosti řidičů reagoval vypověděním smlouvy s ČSAD Česká Lípa a shání jiné dopravce.

Článek

Jeden z autobusů patřil DPÚK a za jízdu v něm se platilo, druhý byl dopravce, kterého najal kraj, a cestující se v něm mohli svézt zadarmo.

Ještě ve středu odpoledne přitom hrozilo, že autobusy kvůli stávce odborářů nevyjedou vůbec. Autobusoví odboráři ale ve středu večer od stávky ustoupili, neboť se jim prý podařilo zajistit práci pro pracovníky do května 2007. [celá zpráva]

Na ranním spoji v 05:10 z Petrovic na Ústecku do Ústí nad Labem jel první zpola naplněný autobus DPÚK, za ním následoval prázdný autobus firmy Zdar ze Ždáru nad Sázavou. V opačném směru byla o několik minut později situace obrácená.

Cestující byli zmatení, do kterého autobusu mají nastoupit. Když lidem osádka náhradního spoje, který byl označen cedulí "Příležitostná doprava", sdělila, že je jízda zadarmo, nastoupili do něj.

Kraj tak ve čtvrtek poprvé nechal vypravit autobusy, které měl v záloze pro případ, kdyby nevyjely školní spoje DPÚK.

Kraj vypověděl smlouvu s ČSAD Česká Lípa

Přestože odboráři nakonec odvolali chystanou stávku, ústecký krajský úřad nakonec ještě ve středu večer rozvázal smlouvu i s ČSAD Česká Lípa. Tato společnost přitom měla zajišťovat autobusovou dopravu místo DPÚK, kterému kraj vypověděl smlouvu v únoru kvůli finančním neshodám.

Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka tak několika stům zaměstnanců ČSAD Česká Lípa v Ústeckém kraji hrozí vážné riziko, že přijdou o práci.

Autodopravci: pro řidiče je práce dost

Řidiči ČSAD Česká Lípa začali již ve středu dostávat nabídky zaměstnání. Společenství autodopravců Čech a Moravy (SAČM) nabídlo, že u firem sdružených v SAČM by se ihned uplatnilo 500 řidičů. Vlastimil Pažourek z děčínského úřadu práce řekl, že řidiči jsou nyní jedna z profesí, kterou zaměstnavatelé prostřednictvím zprostředkovatelen práce nejčastěji shánějí.

Pomajbík upozornil, že stávková pohotovost zaměstnanců ČSAD Česká Lípa a Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK) stále trvá. "Výpověď smlouvy s ČSAD je projev bezcharakternosti a přezíravosti ústeckého hejtmana Jiřího Šulce. Ještě před několika dny říkal, že smlouvy jsou závazné pro obě strany. Nyní porušuje zákony tím, že provozuje zdarma příležitostnou dopravu a snaží se zlikvidovat konkurenci," uvedl Pomajbík s tím, že odboráři se ve čtvrtek budou radit o dalším postupu.

Kraj má zajištěno 95 procent spojů

"Nemá cenu dál se nechat stavět ke zdi od našich smluvních dopravců. Pohár trpělivosti už přetekl," komentoval tento krok ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS). Podle něj v současnosti kraj podepisuje smlouvy s jinými dopravci, kteří DPÚK a ČSAD Česká Lípa mají nahradit.

"Nenecháme se neustále stavět do situace, kdy nevíme, zda dopravce, v tomto případě ČSAD Česká Lípa vyjede," prohlásil Šulc. Dále uvedl, že kraj má zatím zajištěny asi tři čtvrtiny spojů po obou dopravcích, do dvou týdnů by podle něj mělo jezdit 95 procent všech autobusů.

Topolánek: připravíme zákon o veřejné dopravě

Premiér Mirek Topolánek ve čtvrtek odpoledne přivítal dočasné vyřešení situace v kraj. Ministr dopravy Aleš Řebíček dostal za úkol připravit zákon o veřejné dopravě, který by mohl začít platit uř příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám