Hlavní obsah

Zlaté padáky u Českých drah? Desítky miliónů

Právo, Jiří Novotný

Čistka, kterou na Českých drahách i v dceřiné společnosti ČD Cargo provedl nový ministr dopravy Zdeněk Žák (bezpartijní), zbavila postů generálního ředitele Petra Žaludu i další členy vrcholového managementu. S prázdnou ovšem z drah neodcházejí, protože jim náleží miliónové zlaté padáky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr dopravy Zdeněk Žák zbavil postu šéfa ČD Petra Žaludu (na snímku).

Článek

„Například Žaluda obdrží jako odstupné 24 měsíčních platů, tedy celkem kolem dvanácti miliónů korun, a podobně vysoké zlaté padáky má ještě deset dalších lidí v této státní firmě. Vyplývá to z jejich manažerských smluv,“ řekl v České televizi Žák.

Čtyřiadvacetinásobek své průměrné mzdy tak dostane na odchodnou i bývalý člen představenstva a výkonný ředitel pro správu majetku ČD Roman Boček, stíhaný v aféře s trafikami poslanců ODS. Bočkovu měsíční mzdu odhaduje Žák, který nemá právo nahlédnout do manažerských smluv, na 400 až 500 tisíc korun, takže jeho odstupné bude 9,6 až 12 miliónů Kč.

Personální zemětřesení, které ve svém resortu Žák rozpoutal, ostře kritizují politici napříč politickým spektrem. Žák jim však prostřednictvím médií opáčil, že spíše než nad personálními změnami by se politici měli rozhořčovat právě nad zlatými padáky, které on sám považuje za nehorázné.

Dušek smlouvu Žaludy viděl

Jedním z mála lidí, kteří viděli Žaludovu manažerskou smlouvu, je bývalý šéf Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek.

„Za svého působení na Českých drahách jsem byl velkým kritikem těchto odměn stejně jako nynější ministr Žák. Pan Žaluda nastoupil v únoru 2008 do funkce generálního ředitele s platem vyšším než jeden milión korun, s téměř stotisícovou pojistkou měsíčně jako důchodovým připojištěním, s autem i s řidičem, se speciální pojistkou pro veškeré léčebné výlohy kdekoli v zahraničí, firemní kartou pro placení v restauracích a s dalšími benefity, kterými nechci naštvat lidi, kteří chodí pracovat za průměrnou mzdu,“ tvrdí Dušek.

Podle něj tedy bude Žaludův zlatý padák ještě vyšší, než se uvádí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám