Hlavní obsah

Fiala: Se Zemanem se budeme scházet každý měsíc, Nekula bude jmenován v pondělí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se bude s novým premiérem Petrem Fialou (ODS) setkávat na měsíční bázi. Debatovat budou o aktuálních věcech. Fiala to v neděli oznámil po společném novoročním obědě na zámku v Lánech.

Briefing premiéra Fialy po oběde s prezidentem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Domluvili jsme se, že se budeme setkávat pravidelně. Zhruba jednou za měsíc, abychom si mohli vyměňovat svoje pohledy na věci,“ řekl Fiala.

„Bylo to příjemné setkání. Považuji za důležité, aby se taková setkání uskutečňovala. Přesto, že máme s panem prezidentem Zemanem na řadu věcí různé názory a asi reprezentujeme i jiné skupiny voličů,“ doplnil ministerský předseda.

Nekulu jmenuje Zeman v pondělí

Zároveň Fiala oznámil, že panuje shoda na tom, že v pondělí dopoledne jmenuje prezident Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) novým ministrem zemědělství.

Nekulu jmenuje Zeman ministrem až po Novém roce

Domácí

Zeman jmenoval Fialovu vládu s výjimkou Nekuly v pátek 17. prosince v Lánech. Lidovec se ceremoniálu nemohl zúčastnit kvůli izolaci způsobené nákazou covidem-19.

Místo něj byl dočasně pověřen vedením resortu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který už ho řídil ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kabinet bezprostředně po jmenování poprvé zasedl.

Zeman: S respirátory se nelze usmívat 

Při příchodu dostaly obě dámy od pánů květiny a následovalo společné fotografování.

Na výzvu, aby se přítomní usmívali, prezident namítl, že s respirátory se nelze usmívat. Fiala s manželkou se poté, jak bývá zvykem, podepsali do pamětní knihy lánského zámku.

V Lánech začal novoroční oběd prezidentského a premiérského páru

Domácí

Než se všichni odebrali k obědu, Zeman ještě ocenil, že Fialovi mají chalupu na Vysočině. Právě na Vysočině Zeman trávil své dovolené. V Novém Veselí spoluvlastní nemovitost, o které hovoří jako o chatě.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka lánští kuchaři připravili na nedělní oběd tradiční pokrm, podávala se svíčková.

Babiše zklamal Fialův projev, podle Okamury nenabídl řešení

Domácí

Loni ale Zeman obědval s premiérem Andrejem Babišem (ANO) pouze ve dvou, důvodem byla opatření proti šíření koronaviru. Pozvánku do Lán na začátek loňského roku ale původně vedle premiéra a Moniky Babišové obdržely i jejich děti.

Letos potomci na setkání pozváni nebyli.

Fiala: Jestli měl Zeman s Green Dealem problém, měl to říct Babišovi

Domácí

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Politici se při nich ale nevyhýbají ani politickým tématům.

Od počátku politiky doprovázejí i jejich ženy. Výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) již nežili s manželkami, a proto se politici setkali pouze spolu.

Foto: ČTK

Brífing premiéra Fialy po obědě s prezidentem Zemanem

Reklama

Výběr článků

Načítám