Hlavní obsah

Vláda přitvrdí. Zítřejší změny v opatřeních budou zásadní, řekl Babiš

• Aktualizováno

Vláda chystá na páteční ráno zpřísnění koronavirových opatření. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) budou změny zásadní. Spekuluje se o tom, že do restaurací by mohli chodit jen očkovaní nebo po prodělání covidu.

Andrej Babiš: Zítřejší změny v opatřeních budou zásadní, řekl BabišVideo: ČTK

 
Článek

„Opatření, která bychom měli schválit zítra, mohou být celkem zásadní,“ řekl ve čtvrtek ráno premiér Babiš. Konkrétní změny nechtěl naznačit.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) má podle něj za úkol změny probrat i se zástupci budoucí vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Babiš i Vojtěch také již ve středu odmítli, že by měly nastat uzávěry. K jejich zavedení by podle jeho slov vláda potřebovala nouzový stav.

Bude hůř, vláda musí reagovat, tvrdí MeSES a navrhuje opatření

Koronavirus

Epidemiologická situace se v posledních dnech zhoršuje. Počty nově nakažených skáčou po tisících, roste i počet hospitalizovaných a mrtvých.

Před tím, že bude ještě hůř, varovala již ve středu Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Ta apelovala, že je nyní potřeba vyvinout veškerou snahu o odvrácení nejhoršího možného scénáře. Navrhuje především umožnit širší přístup k testování, které nyní naopak kabinet omezuje.

„Povinností vlády je proto na současnou situaci reagovat a zamezit negativním následkům epidemie. Občané se nesmějí stát oběťmi politické situace povolebního předávání moci, v níž není nikdo ochoten přijmout zodpovědnost za další kroky,“ stojí ve stanovisku skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám