Hlavní obsah

Zimola jde učit na vysokou školu, která mu zpracovávala audit na chalupu

Právo, Pavel Orholz

Bývalý hejtman Jiří Zimola (ČSSD) bude od nadcházejícího akademického roku učit na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VSTE). Vrací se tak po dvacetiletém působení v politických pozicích ke své původní profesi. Zimolu vyškrtlo předsednictvo strany z kandidátky do podzimních voleb kvůli kauze kolem výstavby jeho chaty u Lipna. VŠTE pro něj zpracovala audit, který jej měl očistit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

„Je to veřejná vysoká škola. Rektor mi dal nabídku a samozřejmě že vychází i z toho, že dělali ten audit a že se přesvědčili, že nejsem žádný lump a je tam všechno čisté,“ sdělil Právu Zimola.

Vystudovaný pedagog Zimola před svou politickou kariérou učil na základní škole. „Věřím, že i v dalších činnostech, které souvisí s aktivitami školy v rámci spolupráce ze zahraničními vysokými školami či výzkumnými ústavy, budou mé dosavadní zkušenosti úspěšně zúročeny,“ konstatoval Zimola.

Zmínil, že konkrétní přednáškové kurzy budou stanoveny vedením vysoké školy před začátkem akademického roku.

„Předběžně jsme hovořili o tom, že bych se měl zaměřit na oblast veřejné správy a regionální problematiku, kde můžu nabídnout nejen teoretické znalosti, ale především také praktické zkušenosti ze svého, dovolím si říci, úspěšného působení v čele Jihočeského kraje,“ uvedl Zimola.

Měl by se věnovat mimo jiné koordinaci aktivit VŠTE souvisejících se členstvím školy v různých profesních sdruženích, spolupráci s dalšími vysokými, středními i zahraničními školami či projektům odborných praxí a výzkumné činnosti.

Stáhl se z vrcholné politiky

Zimola se stáhl z vrcholného politického života letos na jaře. Kvůli kauze kolem výstavby jeho chalupy u Lipna se rozpadla tehdejší krajská koalice, kterou tvořily ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. Následně Zimolu vyškrtlo předsednictvo sociálních demokratů z prvního místa kandidátky pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny.

Pochybnosti se točily kolem toho, že pro hejtmana rekreační objekt stavěl Martin Bláha z vedení Jihočeských nemocnic, odměn, které Bláha v té době pobíral, a také kolem ceny, kterou Zimola zaplatil.

„Nezávislý audit, který jsem nechal dobrovolně zpracovat, potvrdil, že k žádnému pochybení z mé strany nedošlo. Chata byla vystavěna za cenu obvyklou a všechny prostředky byly uhrazeny dle smluv a formou převodů na účet. Od počátku šlo jen o předvolební politický boj a já jsem ho odmítl hrát. Nyní se soustředím na novou kapitolu své profesní dráhy,“ poznamenal Zimola, který nadále zůstává zastupitelem Jihočeského kraje a radním města Nová Bystřice.

Reklama

Výběr článků

Načítám