Hlavní obsah

Zima nebyla výjimečná, jen jsme odvykli mrazu

Podle meteorologa Hubera Hoyera z Rožmitálu pod Třemšínem nebyla letošní zima extrémně chladná. Zvláštností tak byla pouze doba trvání mrazivého počasí, teplotní rekordy ale nepadly. Podle meteorologa si Češi během teplejších zim odvykli mrazivým rozmarům počasí.

Článek

"Neviděl bych v tom žádnou obrovskou zvláštnost. Spíš jsme odvykli," řekl Hoyer. V minulosti podle něj občas podobné zimy bývaly. V posledních deseti, 12 letech ale byly teplejší.

Doba ledová zatím nehrozí

Podle Hoyera se dá předpokládat, že se v následujících letech chladnější období vrátí. Vyvozovat z toho, že nastává doba ledová, je ale podle něj absurdní. "Je to normální výkyv počasí," řekl. Další zima podle něj může, ale nemusí být tak studená, jako ta letošní.

Ani mrazy nebyly podle meteorologa letos mimořádné, i když několikrát klesly pod mínus 20 stupňů Celsia. Pravdou ale je, že leden a únor byly teplotně pod normálem. Podobně studený leden byl naposledy před 15 lety.

"Jinak byly ale daleko horší zimy," vzpomněl meteorolog, který počasí sleduje už 40 let. Třeba na přelomu let 1962 a 1963, od prosince do února, prý teploty nevystoupily nad nulu. Největší zima ale byla v roce 1929, kdy v Litvínovicích u Českých Budějovic naměřili čtyřicetistupňový mráz, připomněl.

Ze zimy neměli radost silničáři, naopak jásají lyžaři

Provozovatelé zimních sportovišť si ale kvůli zimě pod sněhem mnou ruce, protože tak skvělou sezónu už dlouho nezažili. S dlouhou sezónou zimních sportů souvisí i větší množství úrazů a zásahů horské služby.

Na délku zimy si stěžují silničáři, protože komunikace jsou po zimě ve špatném stavu. Jednotlivé kraje vyčíslují výdaje za údržbu silnic o desítky milionů korun navíc oproti jiným letům. V Praze silné mrazy magistrát přiměly postavit na Letné několik stanů pro bezdomovce. Zima v celé zemi připravila o život přibližně dvě desítky lidí.

Anketa

Byli jste spokojeni s letošní "ladovskou zimou"?
ano
62,5 %
ne
37,5 %
Celkem hlasovalo 9344 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám